Büyüme rakamları açıklandı

Büyüme rakamları açıklandı -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Türkiyenin 2023 hedefine ulaşabilmesi için büyümenin hızla devam etmesi ve önümüzdeki yıllarda yüzde 5lerin üzerine çıkması gerekir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiyenin 2023 hedefine ulaşabilmesi için büyümenin hızla devam etmesi ve önümüzdeki yıllarda yüzde 5lerin üzerine çıkması gerektiğini belirtti.
     Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 büyüme hedefinin yüzde 4 olduğunu ancak bunun daha sonra yüzde 3,2 olarak revize edildiğini vurguladı.
     Geride bıraktıkları yılın dünyada önemli ekonomik ve siyasi dönüşümlerin yaşandığı bir dönem olduğuna işaret eden Konukoğlu, Türkiyenin bu olumsuz ortama rağmen büyüme başarısı gösterdiğini ve bu büyümeyi de ihracat sayesinde gerçekleştirdiğini bildirdi.
     Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceksek, insanımızın refah seviyesini yükselteceksek öncelikle hızlı büyümeliyiz. Yüzde 2 veya 3lük düşük hızdaki büyümeler Türkiyeye yetmez. Türkiyenin 2023 hedefine ulaşabilmesi için büyümenin hızla devam etmesi ve önümüzdeki yıllarda yüzde 5lerin üzerine çıkması gerekir.
     Büyümeyi sağlayacak dinamikleri devreye sokmak gerektiğini belirten Konukoğlu, sanayicinin rekabet gücünü artırıcı, iç talebin de büyümeye pozitif yönde katkı yapacağı, tasarrufu artırıcı tedbirlerin uygulamaya konulması gerektiğine işaret etti.
     Konukoğlu, 2013ün büyüme açısından daha iyi olmasını, Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 4 düzeyinde veya bunun biraz daha üzerinde çıkmasını beklediklerini vurguladı.
    
     -İhracat rakamları-
    
     İhracat rakamlarını da değerlendiren Konukoğlu, Gaziantepin mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artışla toplam 516 milyon 397 bin dolar olduğunu belirtti.
     Gaziantepin, mart ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6ncı sıradaki yerini koruduğunu aktaran Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
     Ocak-mart dönemi dikkate alındığında Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 oranında artarak 1 milyar 507 milyon 373 bin dolara yükseldi. Gaziantepin ihracat artışı Türkiyenin üzerinde seyretmektedir. Şehrimiz önemli bir aktör olarak dış ticarette gelişimine devam ediyor. Geçen yıl 177 ülkeye 6 milyar dolara yakın ihracat yapıldı. Bu rakamlar şehrimizin dünyaya olan entegrasyonunu göstermektedir.
     İhracatı artırmaya devam ettiklerini belirten, Konukoğlu, Dış ticaret odaklı bir vizyonla yolumuza devam ediyoruz. İhracatta dinamizm yakaladık. Dünya ülkeleriyle ticari ilişkilerimizi her geçen gün artırıyoruz. Daha kaliteli ürünün yanı sıra, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya ağırlık vererek ihracatı yukarı çekebiliriz. Böylece, Gaziantepin Türkiyenin dış ticaretine katkısını artırabiliriz. Geçen yıl gösterdiğimiz iyi performansı bu yıl da sergileyeceğimize, 2013 yılında 7 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz ifadesini kullandı.
     Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&Pnin, Türkiyenin kredi notunu artırmasında, ihracatın beklenenden hızlı güçlenmesinin etkisi olduğunu bildiren Konukoğlu, ihracat ve katma değer artışıyla büyümeye devam edeceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Büyüme rakamları açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER