Caminin çatısından tarih çıktı

Caminin çatısından tarih çıktı -Konyada bir caminin çatısında temizlik yapılırken bulunan çok sayıda Kuran-ı Kerim cüzü, 200-250 yıl öncesine ait hat levhalar ile 2 adet el yazması Kuran-ı Kerim, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine


KONYA (A.A) - Ahmet Akbıyık / Rıfat Yerlikaya - Konyada bir caminin çatısında temizlik yapılırken bulunan çok sayıda Kuran-ı Kerim cüzü, 200-250 yıl öncesine ait hat levhalar ile 2 adet el yazması Kuran-ı Kerim, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine teslim edildi.
     Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Şems-i Tebrizi Camisinin çatısında temizlik yapıldığı sırada tesadüfen tarihi nitelikte eserler bulunduğunu söyledi.
     Tarihi eserleri bulanların daha sonra kendilerini aradığını ifade eden Şahin, Bir komisyon oluşturarak, tarihi eserlerin teslim alınması için camiye gittik. Caminin çatısında bulunan, 200-250 yıl öncesine ait, birçoğu el yazması 40 adet hat levha, 32 Kuran-ı Kerim cüzü ve çok sayıda Kuran-ı Kerim ile çok nitelikli 2 adet el yazması Kuran-ı Kerim, tutanak karşılığı teslim alındı dedi.
    
     -Eserlerin restorasyonu yaklaşık 1 yıl sürecek-
    
     Şahin, ilk etapta temizliği yapılan tarihi eserlerin yaklaşık 1 yıl sürecek restorasyon çalışmasından sonra kütüphanenin demirbaşına kaydedilerek, okuyucuların hizmetine sunulacağını belirtti.
     Söz konusu eserlerin büyük tarihi değerinin olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
     Kim tarafından, ne zaman çatıya atıldığı bilinmiyor. Ancak duyarlı vatandaşlarımız, cami temizliği sırasında bunları görüyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki; birçok caminin mahzeninde, çatısında buna benzer eserler var. Bu tür eserler Konyada birçok kez çöpte bulundu ama artık vatandaşlarımız bilinçlenmeye başladı. Bunları buldukları anda bize haber verirlerse, komisyon halinde teslim alır ve koruma altında tutarız.
     Tarihi eserlerin, Şems-i Tebrizinin türbesinin olduğu camide bulunduğunu anımsatan Şahin, eserlerin arasında Şems ile ilgili şiirlerin olduğunu, Hazreti Şems-i Tebrizi ve Mevlana lafızlarının ve Kuran-ı Kerimden ayetlerin bulunduğu levhaların dikkati çektiğini dile getirdi.
    
     -Sanat harikası 250 yıllık hat levha-
    
     Eserler arasındaki en eski tarihe ait olan levhanın yaklaşık 250 yıllık olduğuna işaret eden Şahin, Bu levhada dünyanın fani olduğu, ona talip olanların da şakiler olduğu ifade ediliyor. Alt tarafında da Peygamberimize ait bir hadisi şerif var. Zamanın hat ve tezhip özelliklerini de çok manidar şekilde gösteriyor. Gerçekten sanat harikası bir hat diye konuştu.
     Şahin, levhalar arasındaki en küçük parçanın da teneke üzerine yazılmış bir eser olduğunu, bu levhada da Hazreti Mevlana yazdığını dile getirerek, Kuran cüzleri de çok bakımlı. Zarar görmemiş, tertemiz. Sanki bugün yazılmış gibi ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Caminin çatısından tarih çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER