Çanakkalede Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları

Çanakkalede Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları -Vali Tuna: Ahilik, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimizdir


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ahiliğin yüzyıllar boyu toplumun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan örgütlenme şekli olduğunu bildirdi.
     Tuna, Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde ahiliğin son derece önemli rol oynadığını, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlediğini söyledi.
     Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan ahilik teşkilatının, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirdiğine işaret eden Tuna, Ahilik, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür dedi.
     Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ise ahilik teşkilatının sıradan bir örgütlenme olmadığını, sosyal hayatın düzenlenmesinden hayata ve vatan savunmasına kadar millet olmanın bütün özelliklerini içinde bulunduran, Türk milletine özgü sosyo-ekonomik bir sistem olduğunu vurguladı.
     Ülkenin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu şu günlerde herkesin milli ve manevi değerlere sahip çıkması gerektiğine dikkati çeken Vurucu, Daha iyi bir gelecek, daha güçlü bir Türkiye için önce vicdanlarımızın sesine kulak vermeliyiz. Demokraside üç temel unsurdan birincisi vicdandır. Esnafın sesine kulak verilsin. Milletin oylarıyla seçilenler, bu ülke için hizmet edeceğiz diyenlerin bazıları teröristlere sarılıyor. Teröristlere değil, gelsin halka sarılsınlar. Terör belası bitsin. Teröre destek verenler TBMMden çıksınlar diye konuştu.
     Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sunuldu ve katılanlara ahilik pilavı ikram edildi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Çanakkalede Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER