Çanakkalede turizm

Çanakkalede turizm -ÇOMÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atay: -Çanakkalede alternatif turizm çeşitleri geliştirilmeli


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay, Çanakkalede alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
     Atay, yaptığı açıklamada, turizmin gelişmekte olan bir sektör ve önemli bir gelir kaynağı olduğunu bildirdi.
     Özellikle 1990lı yıllardan sonra Türkiyede profesyonelliğin arttığını, otel işletmelerinin dünya çapında işletmeler olduğunu ifade eden Atay, Türkiyenin markalaşmayı sağladığını ve uluslararası bakma kabiliyeti kazandığını dile getirdi.
     Şuan deniz turizminin öncelikli olduğunu vurgulayan Atay, Eğer deniz turizmini geliştiremezseniz yani, Antalya, Marmaris, Bodrum gibi deniz kenarlarını geliştiremezseniz, turizm hareketinde yetersiz kalırsınız. Çünkü büyük bir potansiyel var. Dünyada sırf deniz turizmine çıkan ciddi bir turist sayısı var. Bu kesimi ihmal edemezsiniz. Bundan pay almak gerekiyor. Türkiye, Antalya sayesinde bu turizm çeşidinden ciddi bir pay alıyor. Sezon uzun. Bu, aynı zamanda otelcilik konseptinin gelişmesini de sağlıyor dedi.
     Çanakkaleye gelen yabancılar için çekim merkezinin Truva ve Gelibolu olduğunu belirten Atay, şöyle konuştu:
     Kültürel turların bir parçası olan Kapadokya, Konya, Pamukkale ziyaretleri yapan turistler için ana sebep Truva. Hatta bu gruplar, içinde Avustralyalı biri yoksa Çanakkale Savaşları bölgesini es geçerler. Çünkü onlar için bir şey ifade etmiyor. İfade eden 3 millet var. Türkler, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar. Bunlar için ana çekim yeri de karşısıdır. Geliboluya uğramadan gitmezler. Turizmi doğuran sebeplerden biri bilgidir. Bilginin bir parçası da eğitimdir. Biz Türkler olarak Türklerin geldiği kökenleri daha çok merak ediyoruz. Çünkü onları okuyoruz. Bizde merak uyandırıyor. Eğer okumasaydık hiçbir şey ifade etmezdi. Anzaklılar da eğitim sistemi içinde savaşları okuyor ve ister istemez merak edip geliyorlar.
     Bir buçuk milyon civarında Türk insanının buraya geldiğini, bunun ciddi bir rakam olduğunu belirten Atay, ancak nitelik olarak bakıldığında bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Atay, şöyle devam etti:
     Çünkü sabah getirip akşam götürüyorlar. Bu seyahat değildir. Bunu turizm olarak tanımlamıyoruz. Yurt dışından gelen turistler de kısıtlı vakitlerini en etkin şekilde kullanmak istiyorlar. Görebildikleri kadar yer görmek istiyorlar. Turizmciler tarafından bu beklenti çok iyi analiz edildiği için bir tur güzergahı oluşturulmuş. Bu güzergahta Çanakkale bir gecelik bir destinasyon. İstanbuldan geliyor, bir gece kalıyor, ama ertesi gününü burada harcamıyor. Çünkü görülmek istenen Pamukkale, Konya gibi yerler de var. Çanakkalede son dönemde gemi konusunda girişimler var. Bu da çok benzer bir durum. Yanaş, gezdir, ayrıl. Çanakkaleyi ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Yıllardan beri şöyle bir hata yaptık, tek pencereden bakıyoruz. Çanakkalede alternatif turizm çeşitleri geliştirilmeli.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Çanakkalede turizm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER