Çanakkale Savaşlarının ibret vesikası

Çanakkale Savaşlarının ibret vesikası -Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan Seddülbahir köyünde bir köylünün bulduğu Fransız askerinin giydiği kaput, 98 yıl önceki çetin savaşların adeta tanıklığını yapıyo


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan Seddülbahir köyünde bir köylünün tarlasını işlerken bulduğu Fransız askerinin giydiği kaput, 98 yıl önce yarımadadaki çetin savaşların adeta tanıklığını yapıyor.
     Kaputun teslim edildiği, Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesinin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 yılında Fransızların İngilizlerle Gelibolu Yarımadasına çıktığını söyledi.
     Yarımadaya çıkıldıktan sonra, yaz aylarındaki savaşların ardından kış aylarına girilirken, cephedeki askerlerin kıyafetlerinin değiştiğini anlatan Uslu, Yeni, kalın ve uzun kaputlar geldi Fransız ordusuna. Bunlar pamuktan yapılmış ve 1915 yılında oldukça sert geçen hava koşullarında, soğuğa karşı etkili kıyafetlerdi dedi.
     Uslu, 1915te Çanakkalede bir Fransız subayının giydiği kaputun en değerli parçalar arasında müzesindeki yerini aldığını ifade ederek, Bir köylü, tarlasında çalışırken, küçük bir siper olarak adlandırabileceğimiz yerden bulduğu parça parça, lime lime olmuş kaputu, Fransız ordusundan kalan anı ve ibret vesikası olarak müzemizde sergileyeceğiz diye konuştu.
     Dönemin fotoğraflarının incelemesinin ardından, genellikle subayların bu tür kaputlar giydiğinin görüldüğünü aktaran Uslu, şunları söyledi:
     Dize kadar gelen, koyu mavi renkteki kaputlar, Fransız ordusunun tipik kış giysilerini oluşturuyordu. İşte onların bir tanesini Seddülbahirdeki özel müzemde sergilemekten büyük bir mutluluk duyacağım. Fransızlar, Çanakkale Savaşları sırasında ilk olarak Kumkaleye aldatma çıkarması yaptı. Daha sonra İngiliz kuvvetlerine destek vermek amacıyla Morto Koyu ile Seddülbahir Kalesi bölgesine yerleştirildiler. Bugünkü Şehitler Abidesinin bulunduğu tepenin sağ ve solunda ordumuzla çeşitli savaşlara giriştiler. Seddülbahir bölgesini de komuta merkezi olarak kullandılar.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkale Savaşlarının ibret vesikası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER