Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör:

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: -Avrupa ülkelerinde tarıma büyük bir destek var, bunun Türkiyede de uygulanması gerekiyor


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Avrupa ülkelerinde tarıma büyük destek verildiğini ifade ederek, Bunun Türkiyede de uygulanması gerekiyor dedi.
     Güngör, yaptığı açıklamada, çiftçilerin zor durumda olduğunu, desteklenmemeleri halinde tarım yapan çiftçi kalmayacağını savundu.
     Çeltik fiyatlarının üreticiyi tatmin etmediğini söyleyen Güngör, Çeltik için ofis 1 lira 65 kuruşluk bir fiyat belirledi, ancak ofis alım yapmıyor. Üretici, serbest piyasaya ürününü satmak zorunda kalıyor. Serbest piyasada da çeltiği 90-95 kuruş arasında alınıyor. Okulların da başlaması nedeniyle üreticiler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak için ürününü elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Biz fiyatın daha da aşağı düşmesinden korkuyoruz. Ofisin çeltik için belirlediği tahmini bir fiyat vardır, ancak bu fiyat oluşmazsa ve fiyat daha da aşağıya düşerse ofis devreye girerek alım yapar. Şu şartlarda ofisin devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Çiftçinin, ürettiği ürünlerin para etmemesi nedeniyle çeltik ve fındık ekimini bırakarak kavak ağacı dikmeye başladığını dile getiren Güngör, şöyle devam etti:
     Bu sene fındık ve çeltiğe ek olarak üreticinin ürettiği sebzeler de para etmedi. Çiftçiler kendi imkanları dahilinde üretim yapıyorlar ancak üreticinin de gücü bir yere kadar yetiyor. Üretici zor durumda olduğu için çeltik ve fındık ekimini bırakarak kavak ağacı dikmeye başladı. Üretici her sene fındığa ve çeltiğe masraf etmektense 10 yıl bekleyip kavaktan para kazanıp zarar etmemeyi düşünüyor. Avrupa ülkelerinde tarıma büyük destek var, bunun Türkiyede de uygulanması gerekiyor. Çiftçi desteklenmezse ileride tarım yapan çiftçi kalmaması endişesini taşıyoruz. Her yıl fındık ve çeltikte girdi fiyatları artarken ürün fiyatları düşüyor. Bu da çiftçinin her sene biraz daha güç durumda kalmasına neden oluyor.
     Güngör, çiftçinin içinde bulunduğu zor durumdan çıkması için devlet desteğine ihtiyacı olduğunu yineledi.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER