Cerattepe ve Genyada madencilik faaliyetleri

Cerattepe ve Genyada madencilik faaliyetleri -Yeşil Artvin Derneği ve 258 kişi tarafından Cerattepe ve Genyada madencilik faaliyetlerinin durdurulması ve ÇED gerekli değildir raporunun iptali için açılan davaya devam edildi


RİZE (A.A) - Yeşil Artvin Derneği ve 258 kişi tarafından Cerattepe ve Genyada madencilik faaliyetlerinin durdurulması ve ÇED gerekli değildir raporunun iptali için açılan davaya, Rize İdare Mahkemesinde devam edildi.
     Duruşmayı izlemek üzere CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi, Rize Adliyesine geldi.
     Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle salona yaklaşık 60 kişi alındı. Ancak çok sayıda kişinin duruşmaya girmek istemesi üzerine salon kapısı açık bırakılarak vatandaşların duruşmayı takip etmesi sağlandı.
     Yeşil Artvin Derneği ve 258 kişi için 16 avukat görev yaptı. Avukat Bedrettin Kalın, Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin, Artvinde Cerattepe ve Genya bölgesinde maden çıkarılmasına olanak sağlayan maden ruhsatını iptal ettiğini belirterek, ilgili bakanlığın yeni ruhsatlandırma ve ÇED gerekli değildir kararının, mahkeme kararlarına aykırı olduğunu öne sürdü.
     İlgili bakanlık ile madencilik faaliyetlerini yürüten firma avukatların ruhsatlandırma ve yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdiği duruşma ertelendi.
    
     -Duruşma sonrası madencilik faaliyetlerine tepki-
    
     Duruşma sonrası Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, grup adına yaptığı açıklamada, Artvinde madenciliğe karşı olduklarını, 20 yıldır mücadele verdiklerini söyledi.
     Cerattepe ve Genyada maden arama ve çalışmalarına karşı sürdürülen demokratik ve hukuksal mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Karahan, şunları söyledi:
     Maden şirketleri, 2009 yılında Artvini terk etmiş ve bu olay, dünyanın sayılı maden tekellerinden birinin, maden sahasını terk ettiği ilk ve tek örnek olmuştur. Ancak ne yazık ki ilgili bakanlık 17 Şubat 2012de, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşın Cerattepe ve Genya mevkilerini yeniden ruhsatlandırmak için ihaleye çıkardı. Bizler bu hayret verici karar ile 25 bin kişinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının önemsenmediğini düşünüyoruz. İlgili şirkete verilen ruhsatın iptali için 258 kişinin taraf olduğu davamızı açtık. Sonucunun olumlu olacağına inanıyoruz. Yaşam alanlarımızın ve doğamızın ranta dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz.
     Konuşmaların ardından bir süre Artvinde maden istemiyoruz şeklinde slogan atan grup, dağıldı.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Cerattepe ve Genyada madencilik faaliyetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER