Çevre dostu projeye uluslararası ödül

Çevre dostu projeye uluslararası ödül -SDÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde uzman olarak görev yapan Sivrinin Mekanik Nanolif Eğirme Yöntemiyle Üstün Ses Emici Dokusuz Yüzey Geliştirilmesi isimli doktora


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde uzman olarak görev yapan Çağlar Sivrinin Mekanik Nanolif Eğirme Yöntemiyle Üstün Ses Emici Dokusuz Yüzey Geliştirilmesi isimli doktora çalışması, Brükselde bulunan European Disposables and Nonwovens Association (EDANA) tarafından ödüle layık görüldü.
     Çağlar Sivri, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mekanik Nanolif Eğirme Yöntemiyle Üstün Ses Emici Dokusuz Yüzey Geliştirilmesi isimli doktora çalışmasının, European Disposables and Nonwovens Association (EDANA) Avrupa Tek Kullanımlık Ürünler ve Dokusuz Yüzeyler Birliği tarafından ödüle layık görüldüğünü söyledi.
     Ödülü 19-20 Nisan 2012 tarihlerinde, İsveçin Göteborg şehrinde düzenlenen Dokusuz Yüzeyler Araştırma Akademisinde aldığını ifade eden Sivri, Ülkemizde görüştüğümüz tekstil ve otomotiv sektöründen firmalar var. Yurt dışından bazı talepler var. Konfeksiyon ve İhracatçılar Birliğinden veya yurt dışından destek alırsak hızlı bir şekilde ilerlememiz mümkün. Bu şekilde birkaç yıl içinde projeyi tamamlayıp sektöre ürünü kazandırabiliriz dedi.
     Yüzeylerin nanolif ile kaplanmasının ses emicilik özelliğini arttırdığını, ancak bu işlemin bugünkü yöntemlerle oldukça masraflı olduğunu anlatan Sivri, öngördüğü üretim şeklinin mevcut üretim süreçlerine göre daha hızlı, çok sayıda polimerle çalışabilme ve daha düşük çapta nanolif üretimine imkan sağladığını ifade etti.
     Uzman Çağlar Sivri, Avrupada üretilen ürünlerde daha çok elektrostatik çekim denilen elektrik kuvvetiyle üretilen nanoliflerin kaplandığı yüzeylerin kullanıldığını kaydederek, şunları söyledi:
     Ancak bunların hem maliyeti yüksek hem de çevre dostu değiller. Çünkü çabuk aşınıyorlar ve buharlaşarak havaya karışıyorlar. Bizim çalışmamızda kullandığımız çözücüler korozif (aşındırıcı) yapıda olmadığı için çabuk aşınmıyorlar ve tamamen doğaya uyumlular.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çevre dostu projeye uluslararası ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER