Çiftçiler, ayçiçeği tarımı hakkında bilgilendirildi

Çiftçiler, ayçiçeği tarımı hakkında bilgilendirildi


BİTLİS (A.A) - Ahlatlı çiftçiler, ayçiçeği tarımı hakkında bilgilendirildi.
     Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen programda, çiftçilere, ayçiçeği tohumu ve ham madde alımı konusunda bilgi verildi.
     Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Ahlatın bölgenin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
     Ahlatın verimli topraklarında en doğru şekilde tarım yapılmasını ve çiftçilerin emeklerinin karşılığını almaları için çaba gösterdiklerini belirten Korkmaz, şöyle konuştu:
     Ahlat tarım sektöründe bölgemizde örnek bir üretim merkezidir. Çiftçimiz hangi ürünü denemişse, o üründe başarı elde etmiştir. Çiftçimiz domates üretimi yaptı ve başarılı sonuçlar elde etti. Patates üretiminde son 2 ile 3 yıl içinde özellikle sertifikalı tohum ve sulama sistemlerine geçmesiyle büyük bir artış sağlandı. Bu gelişmeler tarımsal üretimimiz açısından çok önemli. Patateste bu kadar önemli bir noktaya geldikten sonra, önümüze çok ciddi bir pazar sorunu çıkmaya başladı.
     Çiftçilerin geçen yıllarda karşılaştığı pazar sıkıntısına yönelik alternatif ürün arayışına girdiklerini anımsatan Korkmaz, Ahlatta geçmişte ayçiçeği denemeleri yapıldığını ve elde edilen sonuçlardan tatmin olduklarını bildirdi.
     Ahlatta bazı bölgelerden aldıkları değerlerin, ayçiçeğinin yaygın üretildiği Trakya bölgesiyle eşdeğer olduğunu kaydeden Korkmaz, bu sektördeki riskleri asgariye indirerek, çiftçilerin daha çok kazanç sağlamasını amaçladıklarını belirtti.
     Korkmaz, Çiftçileri ayçiçeği ürününe yönlendiriyoruz. Bu çalışma ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olur. 2013 yılının bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını diliyorum dedi.
     Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin ise son 2 yıldır patateste yaşanan pazar sıkıntısından dolayı zarar eden çiftçileri ayçiçeği ekimine yönlendirdiklerini ifade etti.
     Keskin, 2011 yılında 600 dekar, 2012 yılında ise 3 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinde ilçe olarak olumlu sonuçlar aldık. Hatta sulu ve kuru alanlarda denemeler yaptık. Bu konuda Trakya ile eşdeğer verimleri aldık diye konuştu.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Çiftçiler, ayçiçeği tarımı hakkında bilgilendirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER