Çiftçilere anız uyarısı

Çiftçilere anız uyarısı -Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anız yakmanın toprağın üst tabakasındaki organik maddeler ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları yok ederek, biyolojik den


ADANA (A.A) - Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anız yakmanın toprağın üst tabakasındaki organik maddeler ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları yok ederek, biyolojik dengenin bozulması gibi birçok zararının bulunduğunu bildirdi.
     Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Çukurova yöresinde buğday ve mısır hasadından sonra tarlada kalan bitki kalıntılarının, toprağı kısa sürede yeni ekime hazırlamak amacıyla yakılmasının, son derece zararlı olduğunu belirtti.
     Bu konuda çiftçilerin duyarlı olmalarını isteyen yetkililer, anız yakmanın, toprağın üst tabakasındaki organik madde ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları da yok ederek, biyolojik dengenin bozulması gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını ifade etti.
     Yetkililer, hububat ekiminde mibzerle tohumu ekmeden önce mutlaka sürgü çekilmesi, hasadın biçerdöverle toprak yüzeyine 10-15 santimetre yakından yapılması gerektiğini, yüksek biçilen anızların parçalanması ve organik maddeye dönüşümünün zor olduğunu vurgulayarak, çiftçilere alınacak önlemler ilgili şu uyarılarda bulundu:
     Yabancı ot ve zararlıları yok etmek için anız yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. İyi bir tohum yatağı hazırlamak için, modern tarım teknikleri, uygun alet ve makineleri kullanmak gerekir. Anızları, tarlalarda yakmayıp döner kulaklı pulluklar, rotovatör ve rotatiller gibi uygun bir toprak işleme aleti ile sürüp, organik madde kaynağı olarak toprağa geri verilerek tarım topraklarının verimliliği korunmalıdır.
     Yeni üretim ve hasat tekniklerini uygulayarak, birim alandan daha fazla ürün alınması hedeflenmelidir. Bunun için son yıllarda anızlı toprak işleme yapılmaktadır. Böylece tarla toprağı anız sapları ile bir malç oluşturduğundan, yağışlı dönemlerde suyun toprak içerisine girmesi ve tutulmasıyla oluşacak rutubetli ortam, sap artıklarının mikroorganizmalar tarafından parçalanarak organik maddeye ve bitki besin maddelerine dönüşmesini sağlamaktadır.
     Yetkililer, sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarının verimliğinin ve korunmasının, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlı olduğunu, yasak olduğu halde anız yakanlara 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Ali Güreli / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çiftçilere anız uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER