Çinili Camide restorasyon

Çinili Camide restorasyon -Kütahyanın sembol eserlerinden olan camide, DPÜ Rektörlüğünce onarım çalışması başlatıldı


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörlüğü, Kütahyanın sembol eserlerinden Çinili Camide restorasyon çalışması başlattı.
     DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, dış yüzeyi ve minaresi tamamen çinilerle kaplı caminin çini tasarımlarının, ressam, minyatür ve çini ustası devlet sanatçısı Ahmet Yakupoğlu tarafından yapıldığını bildirdi.
     Caminin, kentin sembol eserlerinden biri olduğunu ve bazı çinileri döküldüğünden bakım ve onarıma ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Karaaslan, şunları kaydetti:
     Üniversitemize eserlerini bağışlayan Ahmet Yakupoğlu ile özdeşleşen bu sembol caminin sanatsal özelliğinin devam ettirilmesi, Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ile Kütahya Belediyesinden gerekli izinleri alarak çalışma başlattık. Büyük bir aksilik olmazsa 20 Aralıkta restorasyonu tamamlamış olacağız. İşin kontrolü, üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Şu ana kadar ana binanın seramiklerinin onarımı, izolasyon çalışmaları, çevre istinat duvarları yeniden yapıldı. Bodrum katta oluşan sıva döküntüleri onarıldı. Drenaj ve izolasyon çalışmalarına devam ediliyor.
    
     -Çinili Cami-
    
     Maltepe Mahallesindeki Çinili Cami, devlet sanatçısı Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırıldı.
     Yapı tarzı ve süsleme üslubuyla Orta Asya Türk mimarisinden esinlenilen sekizgen yapı, iki katlı olarak inşa edildi.
     Tek kubbeli yapının içi kalem işi süslemeler, dışı da özel üretim mavi Kütahya çinileriyle süslendi. Kubbenin içi, hat sanatı örnekleriyle bezendi.
     Cami, Türk motiflerinin kullanıldığı süslemeleri ve mimarisiyle özgün bir örnek olarak dikkati çekiyor.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çinili Camide restorasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER