Çinliler tuzlu fındığı sevdi

Çinliler tuzlu fındığı sevdi -Ordu merkezli fındık firması, kabuklu ve kavrulmuş fındığın yanı sıra 16 çeşit ürünle girdiği Çin pazarında tuzlu fındık satışını bir yılda 5 tondan 50 tona çıkardı


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Ordu merkezli fındık firması, kabuklu ve kavrulmuş fındığın yanı sıra 16 çeşit ürünle girdiği Çin pazarında tuzlu fındık satışını bir yılda 5 tondan 50 tona çıkardı.
     Firmanın yönetim kurulu üyesi İsmet Erçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çinlilere fındığı sevdirmek için yıllardır Çin pazarında tanıtım yaptıklarını söyledi.
     Çinin ulusal televizyon kanalına fındık reklamları verdiklerini anlatan Erçal, ürettikleri 16 farklı fındık çeşidinin numunelerini Çine gönderdiklerini belirtti.
     Özellikle tuzlu fındığın Çinde yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Erçal, Tuzlu fındık ihracatını ilk olarak 5 tonla gerçekleştirdik. Çinliler bu çeşidi çok sevdi ve ihracatımız her ay artarak sürdü. 5 tonla başladığımız ihracat bir yılın sonunda 50 tona ulaştı dedi.
    
     -Raf ömrünü salamura yaparak uzattılar-
    
     Çinlilerin sevdiği tuzlu fındığın raf ömrünün 3 ay olması nedeniyle Ar-Ge çalışması yaptıklarını vurgulayan Erçal, Fransada bir gıda araştırma firmasıyla anlaşma yaptık. Tuzlu fındığın raf ömrünü salamura yaparak 1 yıla çıkardık. 2 bin 500 yıllık tarihi olan fındığı farklı çeşitlerde Çine ihraç etmeyi bu şekilde başardık diye konuştu.
     Hedeflerinin Çin pazarında farklı fındık çeşitleriyle büyümek olduğunu vurgulayan Erçal, şunları kaydetti:
     Damak tadı fındığa uygun olmayan Çinlilere fındık ihraç etmemiz son derece önemli. Nüfusu 1 milyar 347 milyon olan Çinin fındığı damak tadı olarak benimsemesiyle, Karadenizden Çine fındık yetiştirmekte zorlanırız. Dünyada yaşayan her 5 kişiden birinin Çinli olduğunu düşünürsek oluşacak pazarın büyüklüğü gözler önüne gelir. Günde bir avuç fındığı Çinlilere yedirmeyi başarırsak fındıktaki arz fazlasını eritmiş oluruz.
     Erçal, Artvinden Zonguldaka kadar 8 milyon kişinin fındıkla geçimini sağladığına dikkati çekerek, fındık ihracının artmasının üreticiye de büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çinliler tuzlu fındığı sevdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER