Çoban bulamayan köylüler, kepeneği nöbetleşe giyiyor

Çoban bulamayan köylüler, kepeneği nöbetleşe giyiyor -Bayburtun Aydıntepe ilçesine bağlı Kılıçkaya köyünde, küçükbaş hayvanları için 2 bin lira aylığa rağmen çoban bulamayan köylüler, "iş başa düştü" diyerek hayvanlara nöbetleşe çob


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Bayburtun Aydıntepe ilçesinde, küçükbaş hayvanları için 2 bin lira aylığa rağmen çoban bulamayan köylüler, kepeneği nöbetleşe giyip çobanlık yapıyor.
     İlçenin Soğanlı Dağının eteklerindeki 13 haneli Kılıçkaya köyünde küçükbaş hayvancılıkla uğraşanlar, yörede yüksek sayılabilecek ücrete rağmen hayvanlarını otlatacak çoban bulamadıkları için hayli dertli. Hayvan sahipleri, 5 ay süreyle 300 küçükbaş hayvanı 10 bin lira karşılığında güdecek çoban bulamayınca çareyi sırayla çobanlık yapmakta buldu.
     Kılıçkaya köyü muhtarı Hasan Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte çobanlık yapacak kişilerden referans istendiğini, o dönemlerde çoban olabilmek için araya torpil dahi konulduğunu ancak şimdi yüksek ücrete rağmen kimseyi bulamadıklarını belirtti.
     Bu nedenle bazı besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getiren Malkoç, şunları söyledi:
     "5-6 aylığına 10 bin lira veriyoruz yine de olmuyor, çoban bulamıyoruz. Sigorta hariç bütün masraflarını karşılıyoruz, çobanlık süresince kalacağı evi yatağına varıncaya kadar temin ediyoruz ancak kimse gelmiyor. Elli koyunum vardı, çoban bulamayınca sattım. Çobanım olsa yüz koyun beslerim. Böyle giderse bu sene ya da gelecek sene diğer besiciler de hayvanlarını mecburen satacak. Köyümüz tamamen hayvancılık üzerine kurulu, tarım yok denecek kadar az. Devletten bu işe çare bulmasını istiyoruz, artık çobana sigorta mı yaparlar, bu işi nasıl çözerler bilmiyoruz."
     Çoban bulamayınca köy sakinlerinin kepeneği giyerek sırayla çobanlık yaptıklarını söyleyen Malkoç, şöyle devam etti:
     "Şimdi küçükbaş hayvan sahipleri köyün bütün koyunlarını sırayla otlatıyor. On koyunu olan bir gün, yirmi koyunu olan iki gün, elli koyunu olan üç gün, yüz koyunu olanda dört gün çobanlık yapıyor. Böylece devam ediyoruz. Bakalım nereye kadar devam edebileceğiz. Hayvancılık için çok ciddi yatırımlar yaptık. Yaylalarda birkaç yüz bin liralık yatırımlar gerçekleştirdik."
    
     -Kuzu ve sigorta vadedenler de var-
    
     Kılıçkaya köyü sakinlerinden, çobanlık sırası kendine gelen Ali İhsan Malkoç (50) 60 koyunu olduğunu, köyün sürüsünü 4 gün kendisinin otlatacağını belirterek, "Köyde başka işlerim de var, hangisini yapacağımı bilmiyorum. Çoban olsa biz de başka işlere bakarız. Çoban bulur ve işinden memnun kalırsak ücretinin haricinde birer kuzu da vereceğiz ancak gelen yok diye konuştu.
     Yüz küçükbaş ile atmış büyükbaş hayvanı bulunan Mehmet Karadeniz de yaz gelmesine karşın hala çoban bulamadıklarını ifade ederek, Şu anda hayvanlarımız ağılda kaldı. Nöbetleşe de olsa biz bu işi çoban gibi yapamıyoruz. Şu anda sadece benim hayvanlarım için asgari ücreti kabullenerek çobanlık yapacak kişiye sigorta da yaparım ancak yine de kimseyi bulamıyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık, yemimiz de kalmadı. Üniversitede okuyan iki çocuğum var, bekliyorum ki onlar gelsin de hayvanlarımızı otlatalım dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Çoban bulamayan köylüler, kepeneği nöbetleşe giyiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER