Çocuklarda okul korkusu

Çocuklarda okul korkusu -Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk: Okul korkusu uslu ve uyumlu çocuklarda daha çok görülüyor


NİĞDE (A.A) - Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Bilgehan Öztürk, çocuklarda okul korkusu geliştiğini söyledi.
     Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada okul çağındaki çocuklarda birdenbire okula gitmeye karşı ortaya çıkan yoğun direnç durumu, olarak tanımlanan okul korkusunun daha çok uslu ve uyumlu çocuklarda görüldüğünü ifade etti.
     Okul korkusunun kaynağının genellikle anneden ya da anne yerine geçen kişiden ayrılma korkusu olduğunu belirten Öztürk, okul korkusu olan çocukların ailelerinde genellikle aile bireylerinin birbirine aşırı bağımlı olduklarını ancak etiyolojisi tam olarak bilinmediğini ifade etti.
     Alay edilme ve okulda başarısız olma korkusu, çocuğun kendisinin yokluğunda annesinin başına kötü bir şey gelecek ya da annesini kaybedecek korkusu, anne ya da babanın sürekli kaygıdan yakınması ve kendilerine bir şey olacağından korkması, anne ve babanın çocuğa okulda, yolda bir şey olacağından korkması, endişe etmesi ve bunu çocuğun yanında dile getirmesi gibi etkenlerin okul korkusunu tetiklediğini belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Okul korkusu uslu ve uyumlu çocuklarda daha çok görülüyor. Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır. Bu kişilik özelliklerine sahip çocuklarda tetiği çeken etken, ailede hastalık, sosyoekonomik bir kriz, kardeş doğumu, taşınma, bir yakının kaybı, okul ve ya öğretmen değişikliği, okulda onurunun zedelenmesi gibi durum olabilir. Okul korkusu, okula gitmek istememe, okula hazırlanırken ve gönderilirken endişe duyma, mide bulantısı, kusma, ağlama, okuldan eve geri dönme, sınıfa girememe şeklinde kendisini gösterir.
     Okul korkusunu yenmek için ailelere önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Öztürk, çocuğun okula gitmesi ya da dönmesi konusunda ebeveynlerin ısrarcı olmaması, çocuğun okula gitmesi için gerekli kolaylığı ve yardımı sağlamaları gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Çocuklarda okul korkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER