Çocuklarda zatürreye dikkat

Çocuklarda zatürreye dikkat -KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki: Türkiyede çocukların ölümüne neden olan en önemli solunum yolu hastalıklarının başında zatürre gelmektedir -Her yıl ülkemizde 5 yaş altında 7 binden fazla çocuk


TRABZON (A.A) - Meltem Yılmaz - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, Türkiyede çocukların ölümlerine neden olan en önemli hastalıkların başında zatürrenin geldiğini söyledi.
     Prof. Dr. Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alt solunum yolu hastalığı olan zatürrenin akciğer iltihabı anlamına geldiğini ve zatürre vakalarının çoğunun etkeninin enfeksiyonlar olduğunu belirtti.
     Türkiyenin, alt solunum yolu hastalıklarında ilk 5 yaş çocuk ölümlerinde birinci sırada yer aldığını ifade eden Baki, Türkiyede çocukların ölümüne neden olan en önemli solunum yolu hastalıklarının başında zatürre gelmektedir dedi.
     Dünyada her yıl 12 milyona yakın çocuk öldüğünü ve bunların üçte birine yakınını, yani yüzde 28ini zatürreden kaynaklı ölümlerin oluşturduğunu vurgulayan Baki, Ülkemizde 2 ay ile 5 yaş gurubundaki çocukların ise yüzde 30una yakını bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Her yıl ülkemizde 5 yaş altında 7 binden fazla çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir diye konuştu.
     Prof. Dr. Baki, 5 yaş altı ölüm hızının İtalyada binde 4, Yunanistan, Fransa ve Almanyada binde 5, Türkiyede ise binde 35 civarında olduğuna vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Öksürük, ateş, göğüste hırıltı, nefes darlığı, göğüste ağrı ve solunum sayısının artması zatürre belirtisi olabilir. Eğer bir çocuğun ateşi varsa ilk iki ay içinde solunum sayısı dakikada 60ın, 2 ve 12 ay arasında 50nin, 1 ve 5 yaş arasında 40ın üzerinde ise çocukta zatürre olma ihtimali çok yüksektir.
    
     -Zatürreye karşı çocuklarınızı aşılatın-
    
     Prof. Dr. Ali Baki, çocukluk çağı için ciddi bir sağlık sorunu ve çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olan zatürreden korunma yollarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bebekler ilk 6 ay içinde anne sütü ile beslenmeli. Daha sonraki devrelerde de yeterli ve dengeli beslenmeleri çok önemli. Çocuklara ellerin iyi bir şekilde yıkanması öğretilmeli ve erişkinler de bu konuda dikkatli olmalı. Çocuklarımızı grip gibi viral enfeksiyonlardan korumak da zatürreyi önleyebiliyor. Ayrıca, sigara dumanı ile çocuklarımızı temas ettirmemeliyiz. Bu son derece önemli.
     Zatürreden bir başka korunma yolunun ise aşılar olduğunu belirten Prof. Dr. Baki, şunları kaydetti:
     Sağlık Bakanlığımızın mevcut aşı takviminde yer alan pnömokok aşısının, hastalığın önlenmesindeki yeri ve önemi aileler tarafından tam öğrenilmeli. Çocuklarımızın aşılarının tam yaptırılması, zatürre hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Tedaviye geç kalındığında ölümlere neden olabilen, ancak tedavisi mevcut olan bu hastalıkta aileler bilinçli olmalı. Çocuğun ateşi varsa, sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çocuklarda zatürreye dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER