ÇOMÜ Rektörü Laçiner, anaokulu kreş inşaatını

ÇOMÜ Rektörü Laçiner, anaokulu kreş inşaatını inceledi -Yeşillikler içerisinde her türlü oyun mobilyasının olduğu, çocuklarının kendisini ruhen ve fiziksel olarak geliştirebilecekleri bir ortam oluşturulacak


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Terzioğlu Yerleşkesinde aynı alanda yapımı devam eden anaokulu ve kreş inşaatında incelemelerde bulundu.
     Laçiner, burada yaptığı açıklamada, Türkiyenin en büyük anaokulu kreş inşaatının temelini, geçen yılın yaz mevsiminin sonuna doğru atıldığını, binanın kaba inşaatının tamamlandığını söyledi.
     ÇOMÜ Çocuklar Evi Kreşin şu anda 69 öğrencisiyle faaliyet gösterdiğini, ancak yeni kreşin bitmesini bekleyenlerin sayısının 200ü aştığını ifade eden Laçiner, Çanakkalede 200den fazla çocuk, anaokulu ve kreşten eğitim almak istiyor. Ancak sadece 69 şanslı öğrenci, ÇOMÜ çocuklar evinde eğitim görebiliyor dedi.
     Anaokulu ve kreş binasının mimarisinin çok özel olduğunu, çocuklar için bütün detayların ince ince düşünüldüğünü dile getiren Laçiner, şöyle konuştu:
     Türkiyede iç bahçesi olan sanırım tek anaokulu kreşidir. Çünkü Çanakkale çok rüzgarlı bir yer, yazın bile rüzgarı bol olan bir yer. Bu anlamda iç bahçe çocukların rüzgarlı günlerde bile rahatça oyun oynamalarına olanak sağlayacak bir alan olacak. Eğitmenlerimizin, öğretim elemanlarımızın ve kreşimizdeki öğretmenlerin, diğer uzmanlarımızın görüşleri doğrultusunda bu mimari oluşturuldu. Bir stadyum tarzında geniş, 350 öğrenci kapasiteli anaokulu kreş de her şey düşünüldü. Seminer odasından, sanat odalarına, bilim odasından, spor odalarına, bilgisayar odalarından uyku odalarına kadar her şey çocuklar için ince ince düşünüldü. Sınıfların hemen yanında uyku odaları yer alıyor. Sınıfında ders gördükten sonra uyumak için çocuklar uzak bir yere gitmeyecek, hemen sınıflarından uyku odalarına geçebilecekler. Tuvalet eğitimi o yaşlardaki çocuklarımız için önemli bir sorun. Daha iyi bir tuvalet eğitimi için çocuğun kolay ulaşabileceği noktalara tuvaletler yaptık. Buna benzer her teknik nokta göz önünde bulundurularak inşa edilen çocuklar evi planlarında bir aksaklık olmazsa bir bakım evi de olacak.
    
     -Anaokulu kreş boğaz manzaralı-
    
     Laçiner, anaokulu ve kreşin Terzioğlu Yerleşkesinin en güzel yerine yapıldığını, muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olduğunu belirterek, Yeşillikler içerisinde her türlü oyun mobilyasının olduğu, çocuklarının kendisini ruhen ve fiziksel olarak geliştirebilecekleri bir ortam oluşturulacak. Kreş anaokulu binası yüksek bir bina değil. Özellikle 0-5 yaş grubu çocukların burada olacağı düşünülerek hareket edildi. Bir stadyum genişliğinde bir bina yaptık. Biz bunu yukarı doğruda yapabilirdik. Yani 5-6 katlı bir bina da yapabilirdik ve çok daha hesaplı olurdu. Daha da az yer kaplardı. Biz Terzioğlu Yerleşkesinde mekan sıkıntısı çekiyor olmamıza rağmen kreş söz konusu olduğu zaman bu durumu önemsemedik ve binayı yatay olarak geniş bir bina olarak tasarladık diye konuştu.
     Binanın mimari ve yapı itibariyle depreme dayanıklı olacağını, kat yükselmediği için deprem gibi bir durumda güvenliğin daha kolay sağlandığını ifade eden Laçiner, inşaatın yeni deprem yönetmenliklerine göre oluşturulduğunu bildirdi.
     Laçiner, şunları kaydetti:
     Eğitimin 0-5 yaş arasında temellerinin iyi atılması gerekiyor. Çünkü uzmanlara göre 5 yaşından sonra bazı konularda geç kalınmış olabiliyor. Yani biz altının en iyi işlenebileceği yaş olarak 0-5 yaş arası olduğunu düşünüyoruz. Eğer imkan olursa anaokulu kreşten sonra ilköğretim ve lise de yapmayı hedefliyoruz. Gönlümüzden geçen çocuklarımız doğar doğmaz ÇOMÜ yerleşkesine yerleşsin. Üniversiteden mezun oluncaya kadar isterse mastır ve doktorasını da burada yaparak, eğitiminin sonuna kadar bu yerleşkede bütün ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Bütün hedefimiz bu.
     Laçinere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı mimarı Seda Durmaz da eşlik etti.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber ÇOMÜ Rektörü Laçiner, anaokulu kreş inşaatını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER