Çöpten yakıt üretiyorlar

Çöpten yakıt üretiyorlar -Ordu Belediyesi, geri dönüşümü mümkün olmayan çöpleri işleyerek 3 bin ile 5 bin kalori arasında enerji değeri olan yakıt üretmeye başladı -Belediye Başkanı Torun: Hedefimiz, Ordudaki çöplerin yüzde


ORDU (A.A) - Hayati Akçay - Ordu Belediyesi, geri dönüşümü mümkün olmayan çöpleri işleyerek 3 bin ile 5 bin kalori arasında enerji değeri olan yakıt üretmeye başladı.
     Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, AA muhabirine, kentin çöp sorununu vahşi depolama yapmak yerine tesisler kurarak çözdüklerini söyledi.
     Çöp tesislerinin yanına, atıktan üretilmiş yakıt tesisi de kurarak geri dönüşümü pek fazla olmayan çöpleri ekonomiye kazandırmaya başladıklarını anlatan Torun, hem vahşi depolama yaparak çevreye zarar vermediklerini hem de çöpten gelir elde etmeyi bildiklerini anlattı.
     Türkiyedeki birçok belediye gibi yıllarca çöp sorunu yaşadıklarını vurgulayan Torun, şöyle devam etti:
     Çeşitli ülkelere giderek oralardaki çöplerin nasıl işlendiğini ve geri dönüşümünü inceledik. Ardından harekete geçerek Karapınar Mahallesine kendi tesislerimizi kurduk. İlk tesisimizde geri dönüşümü mümkün olan çöpleri ayrıştırarak ekonomiye kazandırdık. Geri dönüşümü olmayan çöplerimiz de vardı. Bunlar ekonomik değeri olmayan ve doğada hiçbir şekilde kaybolmayan çöplerdi. Hemen bunlarla ilgili de bir çözüm üretme noktasına giderek, atıktan üretilmiş yakıt tesisimizi kurduk. Bu çöpleri de yakıt haline getirmeyi başardık.
     Torun, ürettikleri yakıtı da bazı firmalara sattıklarını dile getirerek, Anlaştığımız firmalara 3 bin ile 5 bin kalori arasında enerji değeri olan bir yakıtı belirli fiyat karşılığında vereceğiz. Bu çöplerin hem ısı değeri hem de ekonomik değeri var. Bu yakıttan en çok çimento fabrikaları yararlanacak dedi.
    
     -Hedef yüzde 100 geri dönüşüm-
    
     Geri dönüşümde yüzde 100lük orana ulaşmayı amaçladıklarını vurgulayan Torun, şunları kaydetti:
     Tesisler sayesinde çöplerimizde yüzde 80-90 olarak geri dönüşümü sağlamayı başardık. Şimdi sıra organik atıklara geldi, yani evsel atıklara. Bununla ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bunu da tamamladığımızda çöpün yüzde 100ünü bertaraf etmiş olacağız. Hedefimiz, Ordudaki çöplerin yüzde 100ünü geri dönüşüme kazandırarak bunu Türkiyeye model olarak sunmak. Bu konuda da iddialıyız. Şimdiden bu tesisleri kurmayan belediyelere öneriyoruz, mutlaka çöplerini bu yöntemlerle işlesinler.
     Seyit Torun, kurulan çöp tesislerinin Türkiyede çoğalmasıyla doğaya bırakılan çirkin çöp manzaralarına daha az rastlayacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çöpten yakıt üretiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER