Çözüm süreci

Çözüm süreci -Çalışmalarına Malatyadan başlayan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, pek çok kesimden vatandaşlar, esnaf, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerle bir araya ge


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, ilk kez Malatyada halkla bir araya geldi. Pek çok kesimden vatandaşlar, esnaf, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileriyle buluşan grup, çözüm sürecini ve barışın önemini anlattı.
     Heyet üyelerinin toplantılarda en çok üzerinde durdukları konulardan biri; farklı dünya görüşüne ve siyasi bakış açısına sahip olmalarına karşın "barış" ortak paydasında buluşmaları oldu. Heyet üyeleri, kimseyi ikna etmek için kentte bulunmadıklarını, sadece süreci ve önemini anlatmak amacıyla halkla buluşmak istediklerini özellikle vurguladı.
     Kentteki ilk toplantıda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve basın mensuplarıyla bir araya gelen heyet üyeleri, süreç hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Katılımcıların hemen hemen hepsi "Türkiyede barışın ve huzurun hakim olmasını" istediklerini aktardı. Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de sürece ilişkin yapılmak istenenlerin somut bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini savundu.
     İnönü Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlere yönelik toplantıda ise bazı akademisyenler, sürece ilişkin endişelerini dile getirdi. Heyetin, görüşlerini, barışa ilişkin inançlarını anlatması, akademisyenlerin de sürece daha olumlu yaklaşmasını sağladı. Salonda ilk etapta tedirgin olduğu gözlenen akademisyenler, heyet üyelerinin konuşmalarının ardından daha olumlu yaklaşımlar sergiledi.
    
     -Alevi kesimin talepleri-
    
     Heyet üyeleri, Malatyadaki temasları çerçevesinde bazı Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlarla da görüştü. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ilk gün yapılan toplantıda taleplerini yeteri kadar iletemediklerini belirtmesi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, Alevi vatandaşlar "ötekileştirildiklerini" öne sürerek, çözüm sürecinde Alevilere de yer verilmesi gerektiğini ifade etti.
     Bir öğrenci, okuduğu fakültede Alevi olduğunu söylediği için arkadaşıyla cevapları birbirine çok benzediği halde kendisine düşük not verildiğini öne sürdü. Bir öğretmen de polis oğlunun Alevi olduğunu birkaç arkadaşı dışında kimseyle paylaşamadığını söyledi. Süreçle ilgili Alevilerin taleplerinin aktarıldığı toplantıda, bir köy korucusu söz alarak, 28 yıldır düşük maaşla sigortasız çalıştığını belirtti. Korucu, devletin bu süreçte korucularla ilgili ne yapmayı planladığını sordu.
    
     -Esnaf ve halkla buluşma-
    
     İnönü Caddesindeki esnafı ziyaret eden heyet, onların sürece ilişkin değerlendirmelerini aldı. Barış sürecine olumlu yaklaştıklarını belirten esnaf, sürecin ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.
     Şehit ailesi ve kahvehane ziyaretinde vatandaşlardan da barışa ilişkin olumlu görüşlerle ayrılan heyet, halkla buluşmasında da tüm toplantılarda çıkan öneri ve taleplere benzer önerilerle karşılaştı. Toplantıda, küçük bir grubun sürece karşı çıkışları ve sloganlar atmaları dışında barışa yönelik olumsuz bir görüş beyan edilmedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER