Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti, Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri olarak bilinen kayıp yakınlarıyla görüştü -Başkan Vekili Sancar: -"Cumartesi Annelerinin asıl talepleri ba


İSTANBUL (A.A) - Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti, Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri olarak bilinen kayıp yakınlarıyla görüştü.
     Başkan Vekili Sancar ile üyeler Levent Korkut ve Ali Bayramoğlu, Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan "Cumartesi Anneleri"ni ziyaret etti.
     Bu sırada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da kayıp yakınlarının oturma eylemi yaptığı yere geldi.
     CHP heyetinin kayıp yakınlarıyla bir süre görüşmesinin ardından Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti, "Cumartesi Anneleri" ile bir kafeye geçti. Heyet, burada kayıp yakınlarının sorunlarını dinledi, sorularına cevap verdi, taleplerini aldı.
     Marmara Bölgesi Heyeti Başkan Vekili Sancar, gazetecilerin soruları üzerine, barış süreçlerinin, savaş döneminde oluşan yaraları hatırlattığını ifade ederek, "Benim bu meydanda aldığım en önemli izlenim, geçmişin yaralarının sarılmasının barış sürecinin bir parçası olarak düşünülmesi gerektiğidir" diye konuştu.
     Süreçte geçmişin yaralarını saracak yöntemlerin gündeme gelmesi gerektiğini dile getiren Sancar, barışın, geçmişin yaralarını sarmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi.
     Sancar, şöyle devam etti:
     "Üstelik bu yaralar çok fazla. Sadece bir kesimin değil, on binlerce kişinin bu süreçte derin yaralar aldığını biliyoruz. Ama bu yaralar o insanların kendi yaraları ile sınırlı değil. Bu kadar çok yaralı insanın bulunduğu bir toplumda, toplumun kendisi de yaralıdır. Bu yaralar ancak barışla çözülebilir. Savaş bu yaraları iyileştirme yöntemi değil. Burada bu temenniyi, bu duygu ve isteği gördüm. Bu duygular, haklı duygulardır."
     Ailelerin görüşlerini dinlediklerini ve taleplerini aldıklarını anlatan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "30 yıllık bir çatışma dönemi ve toplumda bunun açtığı büyük yaralar var. Bir arada bulunduğumuz Cumartesi Annelerinin büyük bir kısmı, yakınlarını 90lı yıllarda Güneydoğuda, Kürt illerinde, Kürt sorunu dolayısıyla çıkan çatışmalarda yitirmiş. Mezarları olmayan yakınları var ve bunun açtığı yaralar var. Cumartesi Annelerinin asıl talepleri, barış sürecenin yaraları da saracak bir yöntemle işlemesidir. Yaralarımızı saracak bir yöntem olursa bu konuda bir şey yapılırsa barışa inanırız diyorlar. Bizim kanaatimiz de odur. Barış, sadece silahların susması değildir. Toplumun çeşitli kesimlerinde farklı yaralar, kızgınlıklar, hassasiyetler ve beklentiler var. Görüşleri rapor haline getirip, önerilerimizle Hükümete, Meclis Başkanlığına, Mecliste grubu bulunan partilere göndereceğiz."
     Akil İnsanlara karşı önyargı oluştuğunu dile getiren Mithat Sancar, Türkiyede diyalog ve konuşma amaçlı bu kadar geniş çaplı bir yöntemin daha önce uygulanmadığını söyledi.
     Bazı insanların kendilerini "hükümetin organı", bazılarının ise "örgütün sözcüsü" olarak gördüğünü ifade eden Sancar, şöyle konuştu:
     "Bu iki kutup dışında, çok geniş bir kesim buna destek veriyor. Dün İzmitte bize yapılanları biliyorsunuz. Bize saldılar oldu. Provokasyon girişimleri oldu. Ama İzmitte çok olgun görüşmelerimiz oldu. Bu tür tepkiler olacaktır. Bunlar çalışmalarımız engellemez. Protestoların yoğunlaştığı yerde, İlla programımızı tamamlayacağız şeklinde bir ısrarın içinde olmayız. Üzerimizden gerilim yaratmaya çalışanlara bu ortamı sunacak herhangi bir faaliyet niyetinde değiliz. Derdimiz hiç bir gerilime izim vermemek."
     Mithat Sancar, grup üyesi Hülya Koçyiğitin çok istemesine rağmen rahatsızlığı nedeniyle Cumartesi Annelerini ziyarete gelemediğini de söyledi.
    
     -CHPli vekillerle karşılaşma-
    
     Mithat Sancar, bir gazetecinin "CHPli milletvekilleriyle karşılaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusuna, "Tamamen tesadüf. Çok güzel, iyi bir şey. Bizim için özel bir anlamı var" yanıtını verdi.
     Levent Korkut da CHPli vekillerin ziyaretini, "Sevindirici bir gelişme. Bu barışı toplumca, mümkün olan en büyük konsensüsle oluşturmamız esastır. Barışın bir silahsızlanma boyutu var. Bunun ötesinde barışın uzun dönemde yaraları sarma boyutu var. Bu anlamda baktığımızda, uzun yıllar alabilecek bir rehabilitasyon, iyileşme dönemi geçirmemiz gerekiyor. Bunun için toplum ne kadar büyük bir katkı verirse bütün her şeyi bir yana bırakıp insanlığından hareketle katkı verirse o kadar faydalı olur. Sürece milletvekillerinin tümünün katkı vermesi gerekiyor" sözleriyle değerlendirdi.
     Öte yandan, "Cumartesi Anneleri" Galatasaray Lisesi önünde 421. kez toplandı. Kayıp yakınları, üzerinde "Failler Belli, Katiller Nerede" yazılı pankart açtı. Gruptakiler, pankartın üstüne kırmızı karanfil ve kayıp yakınlarının fotoğraflarını koydu.
     Kayıp yakınları, bu haftaki toplantıda amacın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi "kayıp çocuklara" dikkati çekmek olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Kenan Irtak/Sibel Ertürk Kurtoğlu
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER