Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Korkut: -"(Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararı) Bu, sürecin, silahların susma boyutu itibarıyla devam edeceğine işaret ediyor. Görünüş itibarıyla, si


BURSA (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Levent Korkut, "terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararı"na ilişkin olarak, "Bu, sürecin, silahların susma boyutu itibarıyla devam edeceğine işaret ediyor. Görünüş itibarıyla, silahsızlanma sürecini destekler nitelikte bir gelişme" dedi.
     Korkut, heyet üyeleri Hayrettin Karaman ve Mustafa Armağan ile Bursada bir otelde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     "Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararı"na ilişkin soru üzerine Korkut, açıklama yapıldığı sırada yollarda olduklarını, o yüzden içeriğini henüz detaylı olarak elde etmediklerini belirtti.
     Korkut, şöyle devam etti:
     "Bu açıklamanın, çekilme yönünde olduğunu öğrendim. Bu, tabii, sürecin, silahların susma boyutu itibarıyla devam edeceğine işaret ediyor. Görünüş itibarıyla, silahsızlanma sürecini destekler nitelikte bir gelişme. Burada bu gelişmenin birtakım teknik koşulları varmış galiba, 5-6 koşul ileri sürülmüş. Bu koşulların siyasi nitelikte olmaması önemli. Yani Kürt meselesi konusunda, geçmişten beri söylenen birtakım siyasi taleplerden çok teknik boyutuyla ilgili olduğu izlenimi var. Onlar da tabii tartışılabilir, başka bir mesele, ama konuların tartışılmasını siyasi zemine doğru kaydıran bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz. Çözüm sürecinin desteklendiğini görüyoruz, bu açıklamayla. Ancak tabii, kritik dönem önümüzdeki bu çekilmenin tam olarak gerçekleşmesi dönemi olacaktır. Bu da sağlanabilirse, bence daha kalıcı bir silahsızlanma dönemi başlayacaktır diye düşünüyorum."
     Levent Korkut, dünyada literatüre bakıldığında, çatışmaların çözümlenmesinde 3 ana aşamanın görüldüğünü, ilk aşamanın silahsızlanma, ikincisinin mobil haldeki silahlı güçlerin o pozisyonlarını terk etmesi, üçüncüsünün ise sosyal entegrasyon aşaması olduğunu belirtti.
     İlk iki aşamanın daha kısa vadeli olduğunu, üçüncüsünün ise uzun yılları aldığını anlatan Korkut, "Ama ilk iki aşama çok önemli. Bu ilk iki aşamadan geçen süreçlerin başarılı olma olasılığı çok yüksek oluyor. Öyle gözüküyor ki birinci aşama içindeyiz ve bu birinci aşamanın başarılı sonuçlanması ve bunun sonucunda da eğer silah kullanan bütün kişiler bu pozisyonlarından uzaklaştırılıp, komuta merkezleri tasfiye edilirse, önemli bir noktaya gelinmiş olacaktır diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -"Bu işi zevkle yapmamıza engel olmuyor"-
    
     Korkut, bir gazetecinin "Batıda görev yapan Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin işleri, doğudakilere kıyasla daha zor. Her toplantıya, görüşmeye gittiğinizde Burada da protesto olacak, tepkiyle karşılaşacağız endişesi var mı sizde-" sorusuna, "Hayır yok" karşılığını verdi.
     "Bu misyonu üstlendiklerinde, bunun çok zor bir misyon olduğunu bildiklerini" ifade eden Korkut, "Ben şahsen, bütün vatandaşlarla konuşması arzu eden, bundan zevk duyan bir insanım. Gerilimler olduğunda üzülüyoruz. Bunun olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ama bu, hiçbir zaman benim şahsen ve gruptaki üyeler açısından bu işi zevkle yapmamıza engel olmuyor. Çünkü, halkla karşılaşmak, buluşmak, onun kokusunu almak bu işin en önemli boyutu. Bundan zevk duyuyoruz. Bir de doğu-batı ayrımı yapmamak adına, ben böyle bir işlevin, Türkiyenin her yerinde rahatlıkla yapılması gerektiğini düşünüyorum."
     Korkut, "Toplumun tüm kesimleriyle görüşebileceğinize inanıyor musunuz-" sorusu üzerine, Bursa gibi büyükşehirlere ikili, üçlü ziyaretler yapmayı düşündüklerini, mayısta tekrar gelmeyi arzu ettiklerini söyledi.
     Diyalog mekanizmasını yerleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Korkut, "Bizim bir işlevimiz de bu süreçleri diyalog mekanizmasını yerleştirerek, tetiklemek. Yani Bursada bizim işlevimiz bittikten sonra belki bu gruplar, kendiliklerinden bir araya gelip tartışmak isteyecekler. Belki bizleri akil adam olarak değil ama, entelektüeller olarak davet edecekler, yani Bu iki ayda bitecek diye düşünmemek gerekir. Belki bu misyonumuz bitecek, ama bizim entelektüeller olarak toplumdaki faaliyetlerimiz devam edecek" diye konuştu.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER