D vitamininin fazlası zarar

D vitamininin fazlası zarar -Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orbak: "D ve A vitaminleri birikme özelliği nedeniyle zehirlenme yapabiliyor. D vitamini zehirlenmesinde çocuklarda en fazla huzursuzluk ve kusma görülüyor. Te


ERZURUM (A.A) - Zehra Melek Çat - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, "D ve A vitaminleri birikme özelliği nedeniyle zehirlenme yapabiliyor. D vitamini zehirlenmesinde çocuklarda en fazla huzursuzluk ve kusma görülüyor. Tedavisi çok da mümkün bir durum değil. D vitamini düzeyinin kendi kendine düşmesini bekliyoruz" dedi.
     Prof. Dr. Orbak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda D vitamini eksikliğinin çok sık görülen bir sağlık problemi olduğunu ifade etti.
     D vitamini eksikliğinin sık görülmesinin en önemli nedeninin yeterince güneş ışınına maruz kalamamak olduğunu dile getiren Orbak, "D vitamini eksikliğinde, hamilelik döneminde annelerin güneş ışınlarını yeterince alamamaları, bebeklerin, çocukların ve ergenlerin yeterince güneş ışığı ile karşılaşamaması en önemli neden. Bu karşılanma yetersizse ve ağızdan telafi edilemiyorsa o zaman karşımıza D vitamini eksikliği bir sağlık sorunu olarak çıkıyor" diye konuştu.
     Orbak, D vitamininin gıdalarla alınamadığını belirterek, özellikle yenidoğandan sonraki erken süt çocukluğu döneminde ilk bir yaşa kadar, D vitamini takviyesi yapılması gerektiğini vurguladı.
     Anne sütünde de yeterince D vitamini olmadığını ve çocuğun günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık 400 ünite olduğuna dikkat çeken Orbak, "Anne sütünde 200 ünite D vitamini var. Bu nedenle anne sütü alan çocukların mutlaka D vitaminiyle desteklenmesi gerekiyor. D vitamininin damla preparatları var. Bu da yaklaşık 3 damlaya denk geliyor. Biz, çocuklarımızın 15. günden başlamak kaydıyla 1 yaşın bitimine kadar günde 3 damla D vitamini almasını istiyoruz" dedi.
    
     -"Güneş kremleri D vitamini alımını azaltabiliyor"-
    
     Orbak, D vitamini eksikliğinin bölgelere de göre değişiklik gösterdiğini ifade ederek, Türkiyede kuzeyde kalan bölgelerde güneş ışınlarının açıları nedeniyle daha az D vitamini dönüşümü meydana geldiğini, onun dışında hava kirliğinin büyük bir etken olduğunu kaydetti.
     D vitaminiyle karşılaşma açısından kapalılığın da önemli bir faktör olduğunu dile getiren Orbak, şöyle devam etti:
     "Çocuklarımızı güneşlendirirken saatlere de dikkat etmek gerekir. Özelikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde korunmak önemli. Daha çok ikindiden sonraki saatler önemli. Güneşlenmenin de birtakım riskleri var. Güneşte sadece D vitamini yok. Ciltte kanserojen etki yapan ışınlar da mevcut. Bu nedenle çocuklar genelde güneş kremi sürerek güneşlendiriliyor. Bu güneş kremi doğru, cildi zararlı ışınlardan koruyor ama D vitamini dönüşümünü de etkiliyor. 8 koruma faktörünün üzerindeki güneş kremleri aslında ciltte D vitamini dönüşümünü engelliyor. Bu nedenle bir faydası olmuyor. Böyle iki ucu keskin bir bıçak gibi aslında. 6 ayın altındaki çocuklarda güneşlenmeyi önermiyoruz."
     Prof. Dr. Orbak, D vitamini damlası kullanırken polivitamin ilaçlarının kullanılmaması gerektiğine işaret ederek, polivitamin şuruplarında D vitamininin yanı sıra yine yağda eriyen bir vitamin olan A vitamininin de olduğunu söyledi.
     D ve A vitaminlerinin yağda eridiğini, bu nedenle birikim özelliği taşıdığını aktaran Orbak, şunları kaydetti:
     "D ve A vitaminleri birikme özelliği nedeniyle zehirlenme yapabiliyor. Bu nedenle çocukların sadece D vitaminine ihtiyacı var. Özel durumlar dışında polivitamin asla önermiyoruz. D vitamini zehirlenmesinde çocuklarda en fazla huzursuzluk ve kusma görülüyor. D vitamini öncelikle kalsiyum düzeyini yükseltiyor. Bir de idrarda kalsiyum atılımını arttırıyor. Bu da böbrekte kalsiyumun birikmesine neden oluyor. Sıvı alımını sağlamak önemli. Tedavisi çok da mümkün bir durum değil. D vitamini düzeyinin kendi kendine düşmesini bekliyoruz. Yağda eriyen bir vitamin olduğu için de düşmesi zaman alıyor."
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber D vitamininin fazlası zarar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER