DEİK ile BAKA arasında işbirliği protokolü

DEİK ile BAKA arasında işbirliği protokolü imzaladı


ANTALYA (A.A) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında daha fazla ve nitelikli yabancı yatırım çekmek amacıyla kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.
     BAKAdan yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlık koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten, Antalya, Burdur ve Ispartayı kapsayan faaliyet alanı bulunan BAKA ile DEİK arasında kurumsal işbirliğinin tesis edilmesi, BAKA bölgesinin ticaret ve yatırım kanallarıyla küresel pazarlara entegre olmasına yönelik işbirliğiyle gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan protokol, BAKA Yönetim Kurulunun verdiği yetkiye istinaden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu arasında imzalandı.
     Protokole göre DEİK, sahip olduğu birikim, deneyim, imkan ve hizmetleri bölgenin ticaret ve yatırım kanallarıyla küresel piyasalara entegre olması için BAKA ile paylaşacak. Ortak yatırım heyetleri düzenlenmesine yönelik koordinasyon ve organizasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. DEİKin yıllık yurt dışı ve yurt içi etkinlik programı hakkında BAKA bilgilendirilerek ajansın programlara katılımı sağlanacak.
     Amaç ve kapsam çerçevesinde işbirliği gerçekleştirilecek konular ise şu şekilde sıralandı:
     DEİKin strateji dokümanları ile analiz çalışmalarına destek vereceği BAKAnın yatırım tanıtımlarına yönelik sunum yapması. Bölge işletmelerine yönelik program ve destek mekanizmalarında kullanılmak üzere fon kaynağı oluşturulması için yerel, ulusal ya da uluslararası fonlar, kredi kuruluşları ve bankalarla gerçekleştirilecek çalışmalara DEİKin katkı sağlaması. Küresel yatırımcıların BAKA bölgesine yönlendirilmesi için gerekli tanıtım çalışmalarına katkı sağlanması. Batı Akdeniz bölgesinin ihtiyaçlarına göre devlet yetkililerinin yurt dışı seyahatlerine, DEİKin düzenleyicisi olduğu organizasyonlara BAKAnın da katılmasına imkan sağlanacak. DEİK, resmi internet sitelerinde, yabancı dillerdeki versiyonlar da dahil olmak üzere BAKAya özel tanıtım bölümleri ayıracak, bülten ve yayınlarında BAKAya imkanlar dahilinde ücretsiz yer verecek. Yurt dışından DEİKe gelen ortaklık ve işbirliği talepleri, ihale ilanları BAKAya iletilecek, ortak eğitim ve işbirliği programları düzenlenecek. DEİK, bölgede faaliyet gösteren şirketlere yönelik olarak hedef ülke günleri düzenleyecek.
     Türkiyenin ve Türk özel sektörünün küreselleşme sürecine yüksek katma değerli entegrasyonunu hedefleyen bir iş dünyası kuruluşu ve Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme görevini üstlenen DEİKin 750 üye şirketi, 38 kurucu kuruluşu, 109 iş konseyi, 114 ticaret veya sanayi oda ve borsa oda temsilciliği, 3 yurt dışı temsilciliği bulunuyor.
     Dış ekonomik ilişkilere bir bütün olarak yaklaşan DEİK, ihracattan ithalata, Türkiyeye yönelen yabancı yatırımlardan Türk özel sektörünün dış yatırımlarına, uluslararası müteahhitlikten enerjiye ilişkin konulara, bankacılıktan lojistiğe tüm ticaret, yatırımlar ve hizmetler alanlarında faaliyet gösteriyor.
     DEİK ile Kalkınma Bakanlığı arasında 19 Temmuzda imzalanan protokol ile Türkiyedeki 26 Kalkınma Ajansı ile daha fazla ve nitelikli yabancı yatırım çekmek amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan işbirliklerinin temellerinin atılmıştı.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber DEİK ile BAKA arasında işbirliği protokolü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER