Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Canural:

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Canural: Bebekte işitme kaybına geç tanı konulması, kalıcı hasarlara sebep olabilir


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Canural, doğumdan sonraki ilk üç ay içerisinde bebeklerin mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini belirtti.
     Canural, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuğun ruhsal, zihinsel, işitsel ve akademik becerilerinin gelişimi için, anadilinde konuşma ortamında bulunmasının, konuşma seslerini duyabilmesinin şart olduğunu, bebeklik döneminde işitme kayıplarının sinsi şekilde meydana gelebildiğini anlattı.
     İşitme kaybına neden olan bir hastalığın erkenden belirlenerek ilaç veya cerrahi tedaviyle giderilebileceğini kaydeden Canural, İşitme kaybı olan çocuğa gerekli olduğu anlaşıldığı takdirde, yararlanacağı işitme cihazlarıyla konuşma sesleri iletilmezse, hafif bir işitme kaybının bile konuşmayı öğrenme kapasitesine olumsuz etkisinin olabileceği ve konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceği bilinmelidir.
     Doğduğundan itibaren bebeğin çevresindeki insan seslerine bakıp bakmadığı izlenmeli, ilgisiz kalan bebeklere kısa sürede bilgisayarlı işitme testleri uygulanmalıdır. İşitme testinin çocuğa hiçbir zararı olmaz. Eğer bebekte işitme kaybı varsa ve tanı geç konursa, bebekte kalıcı hasarlar olabilir.
    
     Muhabir: Fatma Karakış / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Canural: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER