Devletin unuttuğu köy, 65 yıldır eşek sırtında su taşıyor

Devletin unuttuğu köy, 65 yıldır eşek sırtında su taşıyor

Devletin su götüremediği Gürbüzler köyü, su ihtiyacını her gün 2 kilometre uzaktaki bir kuyudan eşek sırtında su getirerek karşılıyor.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Gürbüzler köyü bir türlü temiz suya kavuşamadı. Yeraltı suyunun yetersiz olduğu köyde daha önce birkaç defa sondaj denemesi yapıldığı ancak suyun yetersiz çıktığı belirtiliyor. İlçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan 25 haneli 180 nüfuslu Gürbüzler köyüne Şanlıurfa İl Özel İdaresi tarafından 2 yıl önce vurulan sondajın sadece 20 gün çalıştığı belirtiliyor. 20 gün sonra yanan dinamonun bir daha değiştirilmediğini ileri süren köylüler başvurdukları hiçbir makamdan olumlu sonuç alamadıklarını dile getiriyor. Yetkililerin daha sonra yaptıkları incelemede dalgıcın yandığını söyleyerek bazı malzemeleri götürdüklerini ve bir daha köye uğramadıklarını iddia etti.

Eşeklerle kuyuya giden kadın ve çocuklar, suları yanlarındaki bidonlarına doldurarak evlerine taşıyor. Eşek sırtında su taşımanın kendilerini zorladığını anlatan köy sakinleri, yıllardır çektikleri çilenin sona ermesini istiyor. Her gün su ihtiyaçlarını karşılamak için eşek sırtında iki kilometre yol gittiğini anlatan köylüler, yaz aylarında ise kuyuların kuruduğunu, su ihtiyaçlarını ise çevre köylerden veya ilçe merkezinden getirdikleri tankerlerle karşıladıklarını söyledi.

Köylü, eşeklerle iki kilometre uzaktan getirdiği suyun içme, yemek, banyo ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını ifade ediyor.
Köy sakinlerinden Kadri Yüksekkaya, "65 yaşımıza geldik. Hala temiz suya kavuşmadık. Yağmur suyunun etraftan kuyuya topladığı pis sulardan içiyoruz. Zaten yağmur yağmasa daha kötüsü oluyor. Suyu başka köylerden getirmek zorunda kalıyoruz. 2 yıl önce sondaj suyu çıktı. 20 gün geldi, kesildi. Müracaat ettik. Dinamonun yandığını belirttiler. Dinamoyu alıp götürdüler bir daha da gelmediler. Çalmadığımız kapı kalmadı." dedi.

Yetkililerden sorunun çözülmesini isteyen Yüksekkaya, son olarak başbakanlık iletişim merkezinden istediği destek sonucu dinamonun 2014'te değiştirileceğinin belirtildiğini, ancak değişmediğini dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Devletin unuttuğu köy, 65 yıldır eşek sırtında su... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER