Dilek Yarımadası Milli Parkındaki alageyikler yavruladı

Dilek Yarımadası Milli Parkındaki alageyikler yavruladı -Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Bayrak: Bu yıl yapılacak çalışmayla 15 adet alageyiğin daha ilk popülasyonu desteklemek üzere Dilek Yarımadasına nakledilmesi


AYDIN (A.A) - Türkiyeden Antalyanın Düzlerçamı bölgesinde yaşayan, ancak yeterli yayılma alanına sahip olmadığı için soyu tehlike altında bulunan alageyiklerin türünün devamlılığını sağlamak üzere yeni yaşam alanlarına kavuşturulmasına yönelik uygulamaya konulan projeden, olumlu sonuç alındı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü arasında imzalanan işbirliği protokolü ile uygulamaya konulan proje kapsamında 2011 yılı Mart ayında Antalya Düzlerçamı bölgesinden, Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkına nakledilen alageyiklerin yeni ortamlarına uyum sağlayarak yavruladıkları belirlendi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Dilek Yarımadası Milli Parkında düzenlediği basın toplantısında, Antalya Düzlerçamı bölgesinde yaşayan Alageyiklerin toplam sayısının 200 civarında bulunduğunu ve türün yeterli yayılış alanına sahip olmadığı için olası bir orman yangını ve salgın hastalık halinde soyunun tükenmesi tehlikesi bulunduğunu belirtti.
     Bu tehlikenin bertaraf edilmesi amacıyla mevcut alageyik popülasyonunun bir bölümünün uygun yaşam koşullarına sahip birkaç değişik alana nakledilerek türün devamlılığının koruma altına alınmasının acilen uygulanması gereken bir tedbir olarak değerlendirildiğini ifade eden Bayrak, bu doğrultuda Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldığını söyledi.
     Bayrak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen Alageyiklerin Yeni Yaşam Alanlarına Yerleştirilmesi Projesinde, Dilek Yarımadasının Alageyikler için yeni yaşam alanı olarak belirlendiğini ifade ederek, bölgede su hattı oluşturulması, su yalakları yapılması ve civardaki yaban hayvanı profili çıkarılarak gerekli tedbirlerin alınması gibi hazırlıkların yapılmasının ardından, geçen yıl mart ayında 9u dişi 8i erkek olmak üzere 17 Alageyiğin iki grup halinde doğal yaşama salıverildiğini anımsattı.
     Milli park sınırları içinde doğaya bırakılan alageyiklerin üzerlerine takılı çiplerle takip edildiklerini, ayrıca yayılış bölgelerinde kurulan fotokapan sistemiyle davranış ve son durumlarının fotoğraflandığını dile getiren Bayrak, alageyiklerin salındıkları ortama uyum sağlayarak başarılı bir çiftleşme dönemi geçirdiklerini ve ilk alageyik yavrusunun haziran ayında fotokapan görüntüsüyle tespit edildiğini bildirdi.
     Fotokapan görüntülerini basın mensupları ile paylaşan Bayrak, Alageyiklerin yeni yaşam alanlarına yerleştirilmesine ilişkin olarak bu yıl yapılacak çalışmalarda 15 adet Alageyiğin daha ilk popülasyonu desteklemek üzere Dilek Yarımadasına nakledilmesi hedeflenmektedir dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Uzun / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Dilek Yarımadası Milli Parkındaki alageyikler yavruladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER