Dirençli Hipertansiyona dikkat edilmeli

Dirençli Hipertansiyona dikkat edilmeli -Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan: -Kontrol altına alınmayan her hipertansiyon organ hasarına yol açar -Dirençli hipertansiyonda renal denervasyon y


ANKARA (A.A) - Ömer Erim Baştimar - Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan, Hipertansiyonun sessiz katil olduğunu belirterek, Kontrol altına alınmayan her hipertansiyon organ hasarına yol açar dedi.
     Kozan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hipertansiyon hastalarının tanı konulmasında bazen çok geç kaldıklarını belirterek, hastalığın ancak bazı organlara zarar verdiğinin anlaşılmasından sonra insanların tedavi için doktora başvurduklarını söyledi.
     Oysaki hastalığın tanısının kolay olduğunu belirten Kozan, Kahve, sigara gibi uyarıcı maddeleri almadan 5-10 dakikalık dinlenme sonucu 3 farklı zamanda ölçülen kan basıncı 140/90 mmHg nin üzerinde ise hipertansiyon tanısı konur. Bazen organ hasarları sonucu yakalanabilir. Bazen bir beyin kanaması sonucu fark edilebilir. Genellikle böbrek,kalp, beyin ve göz gibi hayati organlarda hasar yapardedi.
     Prof. Dr. Kozan,hipertansiyonun tanısının ardından tedavisinde, yaşam biçimi değişikliğinin öneminin büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:
     Sigara bırakılması, tuzsuz diyet, kilo kontrolü ve egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Bunların üstüne hastaya uygun olan hipertansiyon ilaçları başlanır. Hipertansiyon ilaçları son derece güvenli ilaçlardır. Yapılan spekülasyonların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Bazı kişilerde yüksek tansiyonun en az üç ya da daha fazla ilaç almasına rağmen kontrol altına alınamadığı durumlar olduğunu ifade ediyor. En az 3 ilaç almasına rağmen kan basıncı 140/90 mmHg üstünde seyrediyorsa dirençli hipertansiyondan bahsedilebilir. Gerçek manada dirençli hipertansiyon oranı hipertansiyon olgularının yüzde 3-5ini oluşturur.
     Kontrol altına alınmayan her hipertansiyonun organ hasarına yol açabildiğini belirten Prof. Kozan, bu hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerektiğini ifade etti.
     Kozan, dirençli hipertansiyonda Türkiyede ve dünyada hastalara renal denervasyon yönteminin uygulandığını ve olumlu sonuçlar alındığını belirterek, Tüm ilaçlara rağmen kan basıncı kontrol altına alınamıyorsa( en az 3 ilaç kombinasyonu sonrası) renal denervasyon düşünülür. İşlem son derece basittir. Bir kateterle böbrek arterine girilerek çepe çevre böbrek arterinin sinirleri yakılır. Bunda amaç böbreğin sinirsel uyarımına engel olarak hipertansiyona neden olan hormonun salınmasını engellemektir. Bu sayede Kan basıncında 30/20 mmHg-lik düşmeler sağlanabilmektedirdedi.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Dirençli Hipertansiyona dikkat edilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER