Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (1)

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (1) -110 yıl önce Yemen ile Üsküp ya da Erzurum ile Bingazi aynı ülkenin parçalarıydılar. Bunu dediğimizde, bize yeni Osmanlıcı diyorlar. Bütün Avrupayı birleştirenler, yeni Romacı olmuyor, Orta Doğu coğr


BURSA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 110 yıl önce Yemen ile Üsküp ya da Erzurum ile Bingazi aynı ülkenin parçalarıydılar. Bunu dediğimizde, bize yeni Osmanlıcı diyorlar. Bütün Avrupayı birleştirenler, yeni Romacı olmuyor, Orta Doğu coğrafyasını birleştirenler yeni Osmanlıcı oluyor. Osmanlıyla, Selçukluyla, Artukluyla, Eyyubiyle anılmak şereftir, ama bizim hiçbir zaman, tarihten hareketle hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı, olmayacak dedi.
     Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın da katılımıyla, AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı tarafından düzenlenen Bursa Teşkilat İçi Eğitim Programında yaptığı konuşmada, Kuzey Afrikada 2011 yılından bu yana büyük bir değişim yaşandığını hatırlattı.
     Kuzey Afrikada, 2011in devrimler yılı, 2012nin geçici hükümetler yılı olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
     2013 yılı kalıcı parlamentoların kalıcı hükümetlerin kurulduğu yıl olacak. Biz Kuzey Afrikada yani Mısırda, Tunusta, Fasta, Libyada bu devrimlerin yanında yar aldık. Geçici hükümetleri destekledik. Şimdi de kalıcı seçimler için her türlü desteği veriyoruz. Hamdolsun, bu ekonomik güce kavuşmuş Türkiye, geçen sene demokrasisini desteklemek üzere, Tunusa 500 milyon dolar, Mısıra 2 milyar dolar verdi. Çünkü onlara el uzatabilecek bir tek biz vardık. Bütün dünyaya çağrıda bulunduk, bulunuyoruz; Orta Doğuda barış isteyenler, Kuzey Afrikada yükselen demokrasilere destek vermek zorundalar. Aynen Balkan devletlerine, Polonyaya, Çek Cumhuriyetine, Romanyaya açılan destekler gibi Kuzey Afrikadaki yeni demokrasilere destek vermek durumundayız.
     Davutoğlu, bu konuda ümitli olduklarını, bu ülkelerin seçim süreçlerinden de başarılı bir şekilde çıkacaklarını vurgulayarak, Oralarda halkın gönlündeki en derin yere sahip olan Türkiye, bu sefer de oraların kalkınması ve demokrasilerinin kökleşmesi için elinden gelen her türlü desteği verecektir. Keşke bu başarıların arkasındaki gerçek mimarlar olarak, halkın bu desteğini ayakta tutan teşkilatımız olarak, Başbakanımızın geçen sene Libyada, yapmış olduğu mitingleri görmüş olsaydınız dedi.
     Türkiyenin artan kapasitesine dikkat çekmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, Libyada devrim ve çatışmalar başladığı sırada bir hafta 10 gün içinde 25 bin Türk vatandaşının bulundukları yerlerden, ülkeye getirildiğini hatırlattı.
    
     -Yüzyıl sonra bu parantezi kapatıyoruz-
    
     Davutoğlu, 10 yıl önce depremde, bu ülkenin Başbakanının Ankaradan İzmite gelemediğini ifade ederek, oysa bu denizaşırı operasyonda Türk vatandaşlarının köylerden tek tek toplanarak ülkelerine getirildiğini belirtti. Davutoğlu, şunları kaydetti:
     O zaman basın toplantısında şunu demiştim; büyük bir imtihandı 1911 son Osmanlı askerlerinin Libyayı terk etmesi, 2011 Türk vatandaşlarının Libyadan tahliyesi. Yüzyıl sonra bir büyük imtihan daha. Bir karşılaştırma olmasın diye şunu söyledik; sakın ola ki Türk kardeşlerimiz bizi terk ediyor demeyin, daha muhteşem bir şekilde dönebilmek için sizden izin istiyoruz. 6 ay sonra Başbakanımız, Libya şehirlerine görkemli bir şekilde indiğinde şükrettik. Bu toprakları terk etmedik. Geçen bir gazetede, söylediğim gibi; geçen yüzyıl, 1911i Trablusgarp için alın 2011, 1912yi Bulgar, Balkan muhacereti alın 2012, 1917yi Kudüsten ayrılışımızı esas alın 2017 veya Orta Doğudan ayrılışımızı esas alın 2018e, yüzyıl sonra bu parantezi kapatıyoruz. Geçen yüzyıl bizim için bir parantezdi. Bu parantezi kapatacağız. Hiç kimseyle savaşmadan, hiç kimseyi düşman ilan etmeden, hiçbir sınıra saygısızlık yapmadan, tekrar Saraybosnayı Şama Bingaziyi Erzuruma, Batuma bağlayacağız. Bizim gücümüzün kaynağı bu. Size şimdi apayrı ülkeler gibi gelebilir ama, bundan 110 yıl önce Yemen ile Üsküp aynı ülkenin parçalarıydılar. Ya da Erzurum ile Bingazi. Bunu dediğimizde, bize yeni Osmanlıcı diyorlar. Bütün Avrupayı birleştirenler, yeni Romacı olmuyor, Orta Doğu coğrafyasını birleştirenler yeni Osmanlıcı oluyor. Osmanlıyla, Selçukluyla, Artukluyla, Eyyubiyle anılmak şereftir, ama bizim hiçbir zaman, tarihten hareketle hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı, olmayacak.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER