Diyarbakırda 10 bin kişilik aşure için

Diyarbakırda 10 bin kişilik aşure için hummalı hazırlık -Yas-ı matem orucunun sona ermesi nedeniyle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesince ikram edilecek aşure için bir araya gelen 40 gönüllü kadının hazırlığı sürüyor


DİYARBAKIR (A.A) - Muharrem ayı yas-ı matem orucunun sona ermesi nedeniyle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesince ikram edilecek 10 bin kişilik aşure için gönüllü 40 kadının hazırlığı sürüyor.
     Pir Sultan Abdal Kültür Derneği mutfağında, dev kazanlarda pişirilecek 10 bin kişilik aşure için kullanılacak 75 kilo dövme buğday, 35 kilo badem, 35 kilo fındık, 30 kilo ceviz, 25 kilo üzüm, 150 kilo şeker, ikişer kilo elma, hurma, kayısı ve incir, 5 litre süt, birer kilo da fasulye ve nohudun pişirilmek üzere hazırlığı gönüllü kadınlar tarafından hummalı bir şekilde sürüyor.
     Gün boyunca süren hazırlıkların tamamlanmasının ardından günün ilk ışıklarıyla dev kazanlarda pişirilmeye başlanacak aşure Alevi dedelerin okuyacağı duaların ardından ikrama hazır hale gelecek.
     Dernek yöneticilerinden Nurşen Abbal, Diyarbakırda Pir Sultan Abdal Derneğinin 2001 yılında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesinin ise 2011 yılında kurulduğunu ifade ederek, ilk kez cemevinde aşure etkinliği düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
     12 imamlardan sonra muharrem ayının Aleviler için kutsal ve yas tutulan bir ay olduğunu hatırlatan Abbal, 12 gün boyunca tutulan orucun ardından 10 bin kişiye ikram edilecek aşure için gönüllü kadınlarla dayanışma halinde hazırlık yaptıklarını belirtti.
     Abbal, dayanışma ve halkla bütünleşme amacıyla bu etkinliğin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Dernek olarak Diyarbakırda aşureyi bir gelenek haline getirdik. Alevi olmayan dostlarımız da bize destek veriyor. Yaklaşık 40 kadın bir gün boyunca malzemelerin hazırlığı için uğraş verdik. Sabaha karşı 03.00te de dev kazanlarda aşuremizi pişireceğiz. Etkinlik kapsamında dedelerin konuşmasının ardından semah gösterisi yapılacak, sonrasında da yine dedeler tarafından aşure duası okunmasının ardından hazırladığımız aşure yaklaşık 10 bin kişiye ikram edilecek dedi.
     Gönüllü olarak hazırlıklara destek veren Münire Gözey ise, etkinliğin hazırlıklarının sadece dernek üyeleri tarafından yapılmadığını, gönüllü olarak kendisi gibi pek çok kişinin de katkı sunduğunu ifade ederek, birlik ve beraberliğin simgesi olarak hazırlıkları dayanışma halinde sürdürdüklerini belirtti.
    
     -Diyarbakırda can cana yan yana olmak istiyoruz-
    
     Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman da, Diyarbakırdaki Aleviler olarak bu yıl kurulan cemevinde yas-ı matem orucunun sona ermesi nedeniyle ilk kez etkinlik düzenlediklerini söyledi.
     Hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Koluman, bu kapsamda Çorumdan davet edilen dedeler başta olmak üzere etkinliğe katılan dedelerin toplantı halinde olduğunu, kadınların 10 bin kişiye pişirilecek aşure için mutfaktaki hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.
     Koluman, muharrem ayı boyunca her gece dernekte yemek verdiklerini de anlatarak, şöyle dedi:
     İlk yemeği dernek olarak biz verdik. Sonraki geceler ise canlarımız yemek verdi. Bu dayanışma ve sevgiyi aşure etkinliği ile devam ettirmek istiyoruz. Dernek olarak yaklaşık 300 üyemiz var ve birçoğu Alevi değil. Burada yaşayan ve bizlere sevgisi olan vatandaşlar da derneğimize üye oldular. Amacımız üye sayımızı her geçen gün artırmak. Bu nedenle kapımız herkese açık. Diyarbakırda can cana yan yana olmak istiyoruz.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda 10 bin kişilik aşure için Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER