Diyarbakırdaki cinayet

Diyarbakırdaki cinayet -Farklı cinsel eğilimleri olduğu iddiasıyla babası ve 2 amcası tarafından öldürüldüğü ileri sürülen R.Ç. ile ilgili davaya devam edildi -Mahkeme, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yöneli


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda farklı cinsel eğilimleri olduğu iddiasıyla babası ve 2 amcası tarafından öldürüldüğü ileri sürülen R.Ç. ile ilgili davaya devam edildi.
     Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklardan R.Çnin babası M.Ç. ile amcaları M.A.Ç. ve S.Ç. hazır bulundu.
     Duruşmada, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneğinin avukatı Fırat Söyle, mahkeme heyetine davaya dernek vekilleri olarak katılmak istediklerini bildirdi.
     Sanık avukatları, söz konusu derneğin, suçtan doğrudan zarar görmediğini bu nedenle talebin reddine karar verilmesini istedi.
     Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirmenin ardından dernek avukatının duruşmaya katılma talebini kabul etti.
     Mahkeme heyeti, daha sonra duruşmaya katılan 4 tanığı dinledi. Tanıkların beyanının ardından söz alan sanıklar, atılı suçlamaları reddetti.
     Maktul R.Çnin babası M.Ç, bazı tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Acılı bir baba olarak, müşteki olmam gerekirken, sanık olarak yargılanmaktayım dedi.
     Sanık avukatları, müvekkilleri için tahliye talebinde bulundu.
     Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneğinin avukatı Söyle ise, R.Çnin cinsel yönelimlerinden ötürü öldürüldüğünü ileri sürerek, Kendisi eşcinsel olduğu için hor görülmüştür. Dolayısıyla kendisini savunacak kimse bulunmamaktadır. Biz bu anlamda sanık müdafilerinin müdahilliğe ilişkin görüşlerini kabul etmiyoruz dedi.
     Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından tutuklu sanıklardan R.Çnin babası M.Ç ile amcaları M.A.Ç. ve S.Çnin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
    
     -İddianameden-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, maktulün babası olan sanık M.Ç ile amcaları M.A.Ç. ve S.Ç. hakkında TCKnın 82/1. maddesi uyarınca Tasarlayarak yakın akrabayı öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
    
     -LGBT örgütleri ilk kez müdahil olarak kabul edildi-
    
     Duruşmayı LGBT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG) üyeleri de izledi. Adliye çıkışında görülen davayla ilgili açıklama yapan LİSTAG gönüllüsü Günseli Güm, eş cinsel ve transseksüel çocukların kendi tercihleriyle bunu yaşamadıklarını belirterek, Eş cinsel olmak ne ahlaksızlık, ne hastalık, ne de bir sapıklıktır dedi.
     Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği avukatı Fırat Söyle ise, Türkiyede ilk kez bir eşcinselin öldürülmesine yönelik yapılan bir yargılamada, LGBT örgütlerinin müdahil olarak kabul edildiğini kaydetti.
     Öldürülen R.Çnin derneklerinin üyesi olmamasına rağmen mahkemenin kendilerini müdahil olarak kabul etmesi kararının son derece önemli olduğunu anlatan Söyle, Mahkemenin verdiği bu kararın birçok davaya da emsal teşkil etmesini umuyorum. Biz Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerdeki LGBT dernekleri olarak bu davayı takip edeceğiz diye konuştu.
    
     Muhabir: Aziz Aslan-Ümit Özdal/İbrahim Yakut
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki cinayet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER