Doğunun alabalığı üniversiteden

Doğunun alabalığı üniversiteden -Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiyede ilk sırada yer alan Erzurumdaki Atatürk Üniversitesinde yılda yaklaşık 10 ton alabalık üretiliyor -Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ko


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiyede ilk sırada yer alan Erzurumdaki Atatürk Üniversitesinde yılda yaklaşık 10 ton alabalık üretiliyor.
     Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçsu Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezinde gökkuşağı, kırmızı benekli ve çeşme alabalığı türlerini yetiştirdiklerini belirterek, üretimi berrak sularda yaptıklarını söyledi.
     Yılda 8 ton gökkuşağı, bir ton kırmızı benekli ve bir ton da yemeklik çeşme alabalığı üretimi yaptıklarını anlatan Kocaman, araştırma merkezinde yetiştirdikleri balıkları talep eden herkese sattıklarını ifade etti.
     Tesislerde öğrencilerin, teorik olarak öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme imkanı da bulduğunu vurgulayan Kocaman, "Bu tesislerde hem öğrencilerimize balık üretimini öğretiyoruz hem de arzu edenlere balık satışı yapılıyor" diye konuştu.
     Alabalıkların temiz ve bol oksijenli suda yetiştirildiğini belirten Kocaman, bölge halkına oldukça lezzetli ve taze balık imkanı sunduklarını kaydetti.
     Uygun su koşulları olduğu zaman alabalığın üretiminin kolay olduğunu ifade eden Kocaman, şöyle devam etti:
     "Normalde kafes balıkçılığında yoğun yem kullanılıyor. Ancak biz burada temiz, berrak, bol oksijenli suda üretim yapıyoruz. Taze olarak sattığımız için de lezzeti çok iyi. Özellikle son yıllarda balık tüketiminde önemli bir artış var. Balık, yüksek proteine sahip. Halkımıza kesinlikle bol balık tüketimini öneriyoruz. Fiyatı kırmızı ete göre mukayese edildiğinde oldukça düşük."
    
     -"1 milyon 800 bin yavru balık üretiyoruz"-
    
     Bölge halkının yanı sıra balık çiftlikleri için de üretim yaptıklarına değinen Yrd. Doç. Dr. Kocaman, "Çevredeki yetiştiricilerin balık ihtiyaçlarını karşılamak için 1 milyon 500 bin adet gökkuşağı, 150 bin adet kırmızı benekli, 150 bin de çeşme alabalığı yavrusu yetiştiriyoruz. İsteyen işletme sahiplerine yavru olarak satmaktayız" dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yetiştiricilik belgesi olan işletmelere yavru balık sattıklarını vurgulayan Kocaman, şunları kaydetti:
     "Yavru alan bir yetiştirici bizden aldığı balığın faturasını bakanlığa sunarak teşviklerden istifade edebilmektedir. Bu yönden de yetiştiricimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca yetiştirdiğimiz bu balıkları şehirden, üniversiteden kim gelirse gelsin işletmemizden canlı olarak alabilmekte veya vakum paketlerinden temin edebilmektedir."
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Doğunun alabalığı üniversiteden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER