Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yazıcı: Kent yaşamındaki hayvan nüfusu, insan nüfusunun ayrılmaz parçasıdır


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, kent yaşamındaki hayvan nüfusunun, insan nüfusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu bildirdi.
     Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, anne babaların karne hediyesi olarak çocuklarına aldıkları kedi ve köpeklerin, okulların başlamasına az bir süre kala, çocukların başarısını düşürür endişesiyle sokağa terk edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.
     Bu durumun sadece sokak hayvanı artışıyla değil, çocuğun okulda başarısızlığı ile sonuçlanabileceğini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
     Tüm zamanını hayvanıyla geçiren çocuk artık evde, serviste, derste ve teneffüste köpeğini düşünüyor olacaktır. Bu durum bırakın ders çalışmayı, psikolojik sorunları ve başarısızlığı da beraberinde getirebilecektir. Terk edilme psikolojisiyle sürekli sahibini arayan kedi veya köpekler, yerel yönetimlerin başlıca sorunu oldu. Kedi ve köpekler cadde ve yollarda sürücüler için de büyük tehlike oluşturduğu gibi, ölümcül kazalara sebep olabilmektedir. Yiyecek arayışı içerisinde olan bu hayvanlar çöp alanlarında ve yol kenarlarında yaşam mücadelesi vermektedir.
     Yazıcı, kent yaşamındaki hayvan nüfusunun, insan nüfusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında oluşturulan İl Hayvanları Koruma Kurulu, kent yaşamındaki hayvan nüfusuna ilişkin çalışmaların yürütüldüğü ve yasal olarak kararlarına bizzat katılmamız gereken bir kuruldur. Amacımız insancıl yöntemlerle sokak hayvanlarının sayısının azaltılması, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi, sokak hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvanlardan kaynaklanan şikayetlerin önlenmesidir. Yapılabilecek ilk ve en doğru adım kayıt altına almaktır. Köylerde ve belediye sınırları içindeki sahipli ve sahipsiz hayvanların tespiti yapılmalıdır. Kontrolsüz üremenin engellenmesi, saldırganlığın yok edilmesi ve sakinleşmenin sağlanması için sokak hayvanları kısırlaştırılmalıdır. İl merkezi ve pilot seçilen ilçelerde kısa sürede kısırlaştırmalara başlanmalı, diğer ilçe ve beldelerde kısırlaştırma hizmeti satın alınmalı, köylerde Özel İdare destekli projelerle hizmet satın alınarak kısırlaştırma yapılmalıdır.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER