Doktorlardan grip uyarısı: Öpüşmeyin tokalaşın

Doktorlardan grip uyarısı: Öpüşmeyin tokalaşın


KAYSERİ (A.A) - Özel Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, gribin virüslerle bulaşan bir hastalık olduğunu belirtekrek, En sık bulaşma yolu tokalaşma, yakın konuşmalar, öpüşme gibi yakın temastır. İnsanlar öpüşmemeli, tokalaşarak merhabalaşmalıdır dedi.
     Özkan, yaptığı açıklamada, grip ve soğuk algınlığından korunmak için ellerin sık sık yıkanmasının öne çıkan bir yöntem olduğunu kaydetti.
     Grip olan insanların kalabalık ortamlarda bulunmalarının da diğer insanların enfeksiyon kapmalarına neden olacağını ifade eden Özkan, şöyle devam etti:
     Öncelikle kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır. Özellikle yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, ileri yaştaki insanlar, kalp ve tansiyon hastaları gibi vücut direncinin düşük olduğu insanlar ile hastanelerde çalışan sağlık personeli; hem kalabalık ortamlarda bulunuyor olmaları hem de vücut dirençlerinin kolay düşmesi açısından risk altındadırlar. Grip, yaşlılarda ve kronik hastalık taşıyan bireylerde daha ağır seyreder ve ölümlere yol açabilir.
     Ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrıları ve kuru öksürüğün gribin en tipik bulguları olduğunu ifade eden Özkan, Çocuklarda bu bulguların yanında seyrek de olsa karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de gözlenebilir. Fakat unutulmamalı ki hastalığa yakalanan herkeste grip bulguları aynı şiddette seyretmeyebilir. Örneğin daha önce benzer bir influenza virüsü ile enfeksiyon geçirmiş ya da aşılanmış bir kişide bulguların ağır seyretme ihtimali düşüktür diye konuştu.
    
     -Her yıl aşı olan gripten korunur-
    
     Özkan, gripten korunmaki çin her yıl aşı olunması gerektiğine dikkati çekerek, Aşı ile bağışıklamanın yanısıra bazı önlemler alınarak da gribin bulaşma riski azaltılabilir. Grip olmuş kişilerle yakın temas kurmaktan kaçının. Eğer siz hastaysanız sağlıklı kişilerden uzak durun dedi.
     Gribi sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyerek toplumda yayılmasını önlemek amacıyla hastanın mümkünse işe, okula ve alışverişe gitmemesi ve evinde dinlenmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, şunları anlattı:
     Öksürürken, hapşırırken ağzı bir kağıt mendille kapatıp, mendili hemen çöpe atmak gribin etrafınızdaki sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyecektir. Özellikle toplu taşım araçlarında, kreş ve okullarda, bakımevlerinde uygulanması bulaşmayı önemli ölçüde engelleyecektir. Ağzımızı elimizle kapatırsak, virüs bulaşmış elimizi etraftaki eşyalara değdirdiğimizde virüsün etrafa saçılmasına ve diğer insanlara da bulaşmasına neden oluruz. Kağıt mendil yok ise dirseğimizin iç kısmiyle de ağzımızı kapatarak virüsün etrafa saçılmasını önleyebiliriz. El yıkama ile sadece gripten değil diğer bulaşıcı hastalılardan da büyük oranda korunabiliriz. Unutmayalım ki yeterince ve düzenli uyku, dengeli beslenme, yeterince sıvı tüketme, düzenli spor ve stresten uzak kalma bağışıklık sistemimizin de iyi çalışmasını ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmesini sağlar.
    
     -Gripten kurtulmak için istirahat önemli-
    
     Grip tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Hacer Özkan, Grip enfeksiyonunun başlangıç döneminde antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü grip virüslerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Oysa antibiyotiklerin virüsler üzerinde etkisi yoktur. Grip tedavisinde öncelikle istirahat çok önemlidir. Bol C vitamini ve su tüketmenin yanında piyasada anti-gribal olarak satılan ilaçlardan da yararlanılabilir. Ancak komplike olmuş bir gribal enfeksiyon varsa mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Doktorlardan grip uyarısı: Öpüşmeyin tokalaşın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER