Domatesin yeni üretim merkezi Bitlis

Domatesin yeni üretim merkezi Bitlis -Ahlat Ziraat Odası Başkanı Demirden: -Domates tarlalarımız işsizliğe de çare oldu, yaklaşık 15 bin kişi bu tarlalarda çalışıyor


BİTLİS (A.A) - Oktay Bayar - Dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığına ev sahipliği yapan, kümbetleri, tarihi ve kültürel değerleriyle öne çıkan Ahlat, aynı zamanda bölgenin en önemli patates üretim yerlerindin biri olarak biliniyor. Ahlat ve çevresi bu özelliğine son yıllarda domatesi de ekledi.
     Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Ahlat başta olmak üzere Bitlis yöresinde yaklaşık 8 bin dekar alana domates ekimi yapıldığını bildirdi.
     Ekili alanlarda 40 bin ton civarında ürün beklediklerini, sadece domatesten 1 milyon 500 bin lira gelir elde edilmesini tahmin ettiklerini dile getiren Demirden, şunları söyledi:
     Odamız bünyesinde çalışan mühendisler tarlalarda sürekli olarak incelemeler yapıyor. Şimdiye kadar tarlalarda herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Bazı tarlalarda 1e 10 verim alma seviyesine gelindi. Bu da Türkiye ortalamasının oldukça üstünde bir rakamdır. Bölgede patatesten sonra domateste de iddialı duruma geldik. Çiftçi domatesini ilçedeki salça fabrikası başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hemen hemen tüm illerine pazarlıyor.
    
     -Domates tarlalarında 15 bin kişi çalışıyor-
    
     Ahlat, domatesinin Nahçıvan Özerk Cumhuriyetine ihraç edildiğini dile getiren Demirden, Domates tarlalarımız işsizliğe de çare oldu. Yaklaşık 15 bin kişi bu tarlalarda çalışıyor. Öyle ki Mardin, Şanlıurfa, Gaziantepten hatta Nevşehir ve Niğdeden işçiler gelip buralarda çalışıyor. Domates üretimi bölgede bir açık hava fabrikası gibi işlev görüyor. Ahlat ve çevresinde yetiştirilen domates ve patates marka haline geldi. Tüketici artık Ahlat ve çevresinden gelen ürünleri istiyor dedi.
     Son dönemde artan terör olaylarına dikkati çeken Demirden, Bitlis ve yöresinin isminin terörle değil yetiştirdiği kaliteli tarım ürünleriyle anılmasını istediklerine dikkati çekti.
     Demirden, Bunu da başarmak üzereyiz. Tarımdaki ürün politikamız böyle devam ettiği sürece bölgenin dışına da ürün pazarlayacak konuma geleceğimize inanıyorum diye konuştu.
     Adıyamanın Kahta ilçesinden Ahlata gelen komisyoncu Fahri Kozan ise, 30 yıldır komisyonculuk yaptığını ve Ahlatta domatesin daha verimli ve güzel olduğunu öğrenince buraya geldiğini söyledi. Buradan götürdüğü domateslerin çok beğenildiğini anlatan Kozan, bu sebeple domates açısında burayı tercih ettiğini vurguladı.
    
     Muhabir: Yahya Öylek
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Domatesin yeni üretim merkezi Bitlis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER