DSİ 22. Bölge Müdürlüğü: Bugün itibariyle

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü: Bugün itibariyle Atasu Barajımız maksimum kota yakın bir seviyede dolu durumdadır


TRABZON (A.A) - DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, bugün itibariyle Atasu Barajının maksimum kota yakın bir seviyede dolu durumda olduğunu bildirdi.
     DSİ 22. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde özellikle bir bölüm yerel basında kurumla ilgili çıkan bazı haberlerde eksik ve gerçeği yansıtmayan bilgiler verildiği tespit edildiğinden belirtilen konularda bir kez daha açıklama yapma ihtiyacı duyulduğu belirtildi.
     Atasu Barajının üzerine kurulu olduğu Galyan Deresinin, planlama raporlarında ilin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri su ihtiyacını karşılayacak, alternatifi olmayan tek su kaynağı olduğu ifade edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
     Barajın yeri uzun yıllara dayanan etüt ve planlama çalışmalarına göre belirlenmiştir. Bu çalışmalarda projenin uygulanacağı sahanın zemin karakterleri de ayrıntılarıyla belirlenip riskli olabilecek bölümler tespit edilmiş olup inşaat çalışmaları da bu verilerden istifade edilerek gerçekleştirilmiştir. Bu genel çerçevede, barajla ilgili kamuoyunun genel bilgilendirilmesi dışında basın yayın kuruluşlarıyla herhangi bir resmi bilgi alışverişinde bulunulmamıştır. Bu nedenle DSİ kaynaklı haberlerin tamamı, habercinin veya kaynağının yorumlarına dayalıdır.
     Barajın çalışma prensibi gereği su seviyesinin, kullanıma bağlı olarak azaldığı ancak Galyan Deresinin akımlarına göre yeniden dolduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Nitekim Atasu Barajında 20 Temmuz 2012 tarihine kadar göl su seviyesi maksimum kotta olduğu için dereden gelen fazla suyun tahliye edildiği dolusavak ünitesi de çalışır durumda olmuştur. Bu tarihten sonra ise deredeki su miktarı azaldığından ilimizin ihtiyacı olan su yine barajdan, bu defa baraj gölünün alt kotlarındaki dipsavak ünitesinden verilmeye başlanmıştır. Sudaki ısı değişikliğinin ve serinlik hissinin nedeni de budur. Barajda gerek heyelan, gerekse başka herhangi bir nedenle suyun boşaltılması söz konusu değildir. Bugün itibariyle barajımız maksimum kota yakın bir seviyede dolu durumdadır.
     Açıklamada, baraj gibi büyük depolamalı tesislerde zaman içerisinde oluşabilecek yerel zemin hareketleri veya heyelanların, beklenmesi gereken olaylar olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Özellikle Doğu Karadeniz yöremizin zemin yapısının en küçük bir kazıda bile harekete geçebilecek hassas bir yapıya haiz olduğu bilinen bir gerçektir. Bu kapsamda barajda su tutulduktan sonra planlama raporlarımızda yamaç molozu örtü kalınlığının topuk bölgesinde yüksek olduğu Temelli köyü gözlem altına alınmış, ancak bu bölgede herhangi bir zemin hareketi belirlenmemiştir. Buna mukabil daha güvenli olduğu düşünülen Oğulağaç köyünün Musi mevkisinde bazı hareketler tespit edilmiş olup konuya ilişkin sondaj ve etüt çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu zemin hareketleri hiçbir şekilde baraj güvenliğini ve emniyetini tehdit edecek boyutta değildir.
     Sonuç olarak kurumumuz ve projelerimizle alakalı çıkan bazı haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmakta olup gerçeği yansıtmamaktadır. Kurumumuz faaliyetleri şeffaf olup, bugünkü teknoloji ile her türlü iletişim imkanları kullanılarak doğru bilgiye ulaşmak mümkünken kaynağı ve doğruluğu belli olmayan kulaktan dolma ve eksik bilgilerin haber konusu yapılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyiz.
    
     Muhabir: Cenk Yavuz Usta
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber DSİ 22. Bölge Müdürlüğü: Bugün itibariyle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER