DSP Genel Başkanı ve IFAC Yönetim

DSP Genel Başkanı ve IFAC Yönetim Kurulu Üyesi Türker: -Tekel hakkı verilen bütün işlerin bu ülkede halk adına denetlenmesi gerekir ve bu denetimin artık eskiden olduğu gibi devlet eliyle yürütülmemesi gerekir (Fotoğraflı-Gör


KAYSERİ (A.A) - DSP Genel Başkanı ve Uluslararası Muhasebe Federasyonu (IFAC) Yönetim Kurulu Üyesi Masum Türker, Tekel hakkı verilen bütün işlerin bu ülkede halk adına denetlenmesi gerekir ve bu denetimin artık eskiden olduğu gibi devlet eliyle yürütülmemesi gerekir dedi.
     Türker, Kayseride düzenlenen, Sağlık Sektöründe Muhasebe, Finans, Vergi, Denetim ve Hukuk konulu 3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumunda yaptığı konuşmada, iktidarın son dönemde en çok övündüğü ve reform yaptım dediği konuların başında sağlık sektörünün geldiğini anımsatarak, bu sektörde yeterli denetim yapılmadığı için reformların doğru olup, olmadığının bilinmediğini öne sürdü.
     Başka ülkelerde sağlık alanında reform yapılacağı zaman birçok kesimden görüş alındığını vurgulayan Türker, bu sektörü sağlık camiası dışında bağımsız olarak denetleyen hiç kimse olmadığını savundu.
     Denetimlerin sektörel bazda, konusunda uzman kişilerce yapılması gerektiğine işaret eden Türker, Sağlık hizmeti, sanayi ve ticarette sunulan hizmetlerden farklıdır. Bu hizmet, her şeyden evvel kamuoyunu ilgilendirdiği için ve hizmeti sunan kişi ve kuruluşların bütün faaliyetlerinden kamuoyu yararlandığı için bu konuda gerek hizmetin niteliğinin tamamı gerekse finansmanın yüzde 90a varan kısmı devlet tarafından karşılandığı için özellikle bu mesleğin profesyonel olma zorunluluğu var. Profesyonel olma kavramı derken burada, özel bilgiye, beceriye, özel ruhsata ve özel lisansa sahip olma gereği vardır diye konuştu.
    
     -Denetim, devlet eliyle yürütülmemeli-
    
     Sağlık sektörünün kamu hizmeti sunduğuna dikkati çeken Türker, şunları kaydetti:
     Sağlık sektörü, kamu adına ruhsat gerektirdiği için kamu adına tekel hakkı verilmiş kişilerin yürüttüğü bir iştir. Tekel hakkı verilen bütün işlerin bu ülkede halk adına denetlenmesi gerekir ve bu denetimin artık eskiden olduğu gibi devlet eliyle yürütülmemesi gerekir. Tam rekabet esasları içinde çalışan, birbirini meslek kuralları içinde denetleyen muhasebe meslek mensupları tarafından yürütülmesi gerekir. Umuyorum ki, bu sempozyumdan sonra çıkacak bilgiler, Sağlık Bakanlığına iletildiği zaman, Sağlık Bakanlığı her hastaneye muhakkak bir bağımsız denetim yaptırma mecburiyeti getirecek. Sağlık hizmetinin içinde en önemli husus, kalitedir. Sunulan hizmetin kalitesi muhakkak test edilmeli.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber DSP Genel Başkanı ve IFAC Yönetim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER