Dumlupınar Üniversitesi akademik yıl açılışı (2)

Dumlupınar Üniversitesi akademik yıl açılışı (2) -Başbakan Yardımcısı Arınç: -Özellikle öğretim elemanlarımızın maaş, özlük hakları ve sosyal imkanları konusunda gelişmeler yaşanacaktır -(Harç ve katkı paylarının kaldırılmas


KÜTAHYA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Özellikle öğretim elemanlarımızın maaş, özlük hakları ve sosyal imkanları konusunda gelişmeler yaşanacaktır dedi.
     Arınç, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde, üniversitelerin sayısının artması yanında nitelik ve niceliğinin önemli olduğunu söyledi.
     Öğretim elemanı ve öğretim üyesi sayısının artması, öğretim görevliliği ve araştırma görevliliğinin cazip hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Arınç, şöyle devam etti:
     Yani onların özlük haklarını, maaşlarını, sosyal imkanlarını da bir öğretim üyesi olmaya aday, bu işi severek yapan, tez, araştırma gibi konularda üniversitede öğrenciyle karşı karşıya gelecek tüm arkadaşlarımızın bugünkü imkanlardan daha da ileride olması lazım. Bunu takip ediyoruz, bunun bir eksiklik olduğunu biliyoruz. Özellikle öğretim elemanlarımızın maaş, özlük hakları ve sosyal imkanları konusunda gelişmeler yaşanacaktır. Maliye Bakanı olsaydım belki daha rahat rakam verebilirdim ama şimdilik şu kadarını söyleyeyim; işin üstündeyiz, buna hakkınız var, hakkınızı da en güzel şekilde zaman zaman ifade ediyorsunuz. Bunu göz ardı edemeyiz. İnanıyorum ki öğretim elemanı, öğretim üyesi olmak için arkadaşlarımız bundan sonra yollarına daha rahat bir şekilde devam edecek. Onları takdir ettiğimizi en azından bunu gerçekleştirmek suretiyle göstermiş olacağız.
    
     -Harç ve katkı paylarının kaldırılması-
    
     Arınç, üniversitelerde harç ve katkı paylarının kaldırılmasına karar verdiklerini, bunun özellikle birinci öğretim ve açık öğretim için geçerli olduğunu hatırlattı.
     Bu kararın, yaklaşık 3,5 milyon öğrenciyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti:
     Bunların her birinden aldığımız katkı payını, Bakanlar Kurulu yetki verdiği için esasen son yıllarda artırmıyorduk, bu kez tamamen kaldırdık. Sadece ikinci öğretimde 500 bin civarında öğrencimizin öğrenim ücretleri söz konusu olduğu için bu bir yasal düzenlemeyi gerektiriyor. Hükümet olarak bunu söyledik. Şimdilik uygun görmüyoruz dediler. Ancak 3,5 milyon öğrencimizin 1,3 milyar lira tutan harçlarını Hükümet olarak kaldırdık ve öğrencilerimizin, ailelerinin bütçesine bir katkı yapmak istedik. Bu son yıllarda hatta Osmanlı döneminden bu yana alınan en radikal karardır. Çünkü bu harçların karşılığı üniversitelerin ihtiyaçları için harcanıyor. Üniversiteler bu harçtan mahrum olduğu için şimdi onların mahrum olduklarını Hükümet olarak bütçeden karşılamak gibi bir mükellefiyetimiz oldu. Olsun, her şeyi göze alıyoruz.
     Arınç, 2002 yılında üniversiteler dahil olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına bütçeden ayrılan payın 7 milyar lira civarında olduğunu anımsatarak, bu yıl itibariyle bunun 41 milyar liraya yükseldiğini ve son 6 yıldır bütçeden en fazla payın Milli Savunma Bakanlığına değil, Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığını sözlerine ekledi.
     Daha sonra, Arınça, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan tarafından üzerinde DPÜ amblemi bulunan çini tabak hediye edildi.
     Arınç, törene katılan DPÜ öğrencisi ve olimpiyat şampiyonu milli atlet Aslı Çakır Alptekin, eşi ve antrenörü İhsan Alptekin ile bir süre görüşerek, 6 Ekimde gerçekleşen düğün törenlerinden dolayı onları kutladı.
     Törene, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve İdris Bal, Kütahya Garnizon ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dumlupınar Üniversitesi akademik yıl açılışı (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER