Dünya halıyı Gaziantepten alıyor

Dünya halıyı Gaziantepten alıyor -Halı üretiminin önemli merkezlerinden Gaziantepte dokunan halılar, 140 ülkeye ihraç ediliyor -GAİB Başkanı Çıkmaz: -Halı ihracatımız 1 milyar 300 milyon dolara yaklaştı. Bu rakam yıl sonunda


GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - Halı üretiminin önemli merkezlerinden Gaziantepte dokunan halılar, 140 ülkeye ihraç ediliyor.
     Geçen yıl 1 milyar 147 milyon dolar ihracat yapan Gaziantepli halıcılar, bu yıl sonunda 1 milyar 500 milyon dolarlık halı ihracatı hedefliyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde 1 milyar 208 milyon 614 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştiren halıcıların en çok halı ihracatı yaptığı ülkelerin başında Suudi Arabistan, ABD, Irak, Libya, Almanya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya gibi ülkeler yer alıyor.
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce kilimciliğin merkezi olan Gaziantepin şimdi modern makinelerde dokunan halılarla, halıcılığın merkezi olduğunu söyledi.
     Makine halısında Türkiyede dokunan halıların yüzde 95nin Gaziantepte üretildiğini aktaran Çıkmaz, Türkiyenin halı ihracatının da yüzde 75nin Gaziantepten gerçekleştiğini ifade etti. Makine halısında dünyanın sayılı şehirleri arasına girdiklerini vurgulayan Çıkmaz, şöyle devam etti:
     Belçika, duvardan duvara halıda her ne kadar önde olsa da halıcılarımız yakında onu da geçecektir. Parça halıda Belçikayı geride bıraktık. Dünyanın en büyük halı fabrikası Mısırdaydı. Onun da kapanmasıyla son 1 yılda halı üretimi, ihracatında ve halı yatırımlarımızda büyük bir artış oldu. Halı ihracatımız 1 milyar 300 milyon dolara yaklaştı. Bu rakam yıl sonunda hedeflenen 1 milyar 500 milyon dolara ulaşacaktır. Dünyanın 140 ülkesine Gaziantepten halı ihracatı yapılıyor. Türki Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Japonya, Amerikaya kadar halı ihracatı yapılıyor. Yıllar önce kilimciliğin merkezi olan Gaziantep, şimdi modern makinelerde dokunan halılarla, halının merkezi oldu.
     GAİB olarak halıcılarla iftihar ettiklerini ifade eden Çıkmaz, ellerinde geldiğince sektörün önünü açmaya çalıştıklarını, halı üreticilerinin de hem üretim, hem ihracat hem de istihdama katkı sağladığını dile getirdi. Bunun da Gaziantep için gurur verici olduğunu vurgulayan Çıkmaz, halıcıların ihracat yaptıkları ülkeleri ve markaları iyi şekilde çeşitlendirdiğini dile getirdi.
     GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantepli yatırımcının ihracatı sevdiğini, girişimcilerin sektörlerini her geçen gün geliştirdiğini ve dünyanın bilinen markalarını çıkarmayı başardıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Dünya halıyı Gaziantepten alıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER