Dünya Hepatit Günü

Dünya Hepatit Günü


KARS (A.A) - Kars Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, dünyada yaklaşık 500 milyon kişinin kronik hepatit B ve C virüsleriyle enfekte durumda olduğunu bildirdi.
     Tuncer, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, hepatitin en basit anlamıyla karaciğer iltihabı olduğunu ve pek çok nedenle oluşabildiğini belirterek, uzun süreli karaciğer iltihabının en yaygın nedenlerinden birinin viral enfeksiyonlar olduğunu dile getirdi.
     Türkiyede hepatit B virüsü taşıyan insanların ülke nüfusuna göre yüzde 5, hepatit C taşıyan insanların ise yüzde 1 olduğunu anımsatan Tuncer, şunları kaydetti:
     Kronik hepatitin en sık görülen sebebi, viral enfeksiyonlardır. Hepatit B ve C, bu tip virüslerdir ve dünyada yılda ortalama bir milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Tüm dünyada yaklaşık 500 milyon kişi kronik hepatit B ve C virüsleriyle enfekte durumdadır ve bunların üçte biri her iki virüsü de taşımaktadır. Hepatit Cnin aksine, hepatit B etkin bir aşılamayla engellenebilir. Korunmadan cinsel ilişkide çok sık görülen ve önemli bir geçiş yoludur.
     Tuncer, aşılanmanın hepatit B virüsünden korunmada önemli bir adım olduğunu ancak hepatit Cye karşı henüz bir aşı geliştirilemediğini belirtti.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Dünya Hepatit Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER