Dünya İnsan Hakları Günü

Dünya İnsan Hakları Günü -Zonguldak Baro Başkanı Ertem: -Hak ve özgürlükler modern insanın hayat sigortasıdır


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, hak ve özgürlüklerin modern insanın hayat sigortası olduğunu bildirdi.
     Ertem, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bugün dünya üzerinde, Myanmardan Mısıra, Lübnandan Suriyeye, Hindistandan Endonezyaya, iç savaşlar ve çatışmalar, iktidarın el değişmesi mücadelesinden, etnik temizliğe varan nüfuz savaşları yaşandığını öne sürdü.
     İnsan hakları ve özgürlüklerinin yaşanmasının, hayatın temel haklarını demokratik usuller içinde sistematik olarak temellendirmekle mümkün olduğunu belirten Ertem, şunları kaydetti:
     İnsan hak ve özgürlüklerine en güçlü müdahale devletten gelir. Müdahale devletin her imkanı, kurumu, kararı ile mümkün olduğundan bu müdahaleyi engellemek adına fikri yaşatılmaya çalışılır. Hak ve özgürlükler kataloğu geniştir ve geliştirilmesi müsaittir. Mahkemeler ve idareler, karar alma süreçlerinde insan hakları müktesebatlarına uygun davranabilirler. Bizce, hak ve özgürlükler modern insanın hayat sigortasıdır. Her düzenleme bu esas üzerinde yükselmelidir. İnsan hak ve özgürlüklerinin bireyler ve toplum tarafından bilinmediği bir gerçektir. Bu açıdan, İnsan Hakları Kurullarının oluşması, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru almaya başlaması, bu konuda sivil kuruluşların çalışmaları göz önüne alındığında, sevindirici gelişmeler yaşanmaktadır. Ancak, daha sivil, daha halk içinden, tamamen mesleki tabanlı bir izleme kurulunun oluşturulması ihtiyacı ortadadır.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER