Dünya Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü

Dünya Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü -Çorum Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Kılıç: -Ayaklarının altı cennet olan bir varlık, ayaklar altına alınmamalı


ÇORUM (A.A) - Çorum Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, Ayaklarının altı cennet olan bir varlık, ayaklar altına alınmamalı dedi.
     Kılıç, Dünya Kadına Şiddeti Önleme Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin, Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinde kadına yönelik şiddeti, ister kamusal, isterse özel yaşamda, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylemde bulunma veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma şeklinde tanımladığını belirtti.
     Şiddetin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini ifade eden Kılıç, Çünkü aile içi şiddet, yetersiz beslenmeye, kronik hastalıkların artmasına, madde bağımlılığına, beyin travmalarına, kronik ağrıya, korunmadan cinsel ilişkiye girmeye, jinekolojik problemlere, düşük ağırlıklı çocuk doğumlarına, anne ölümlerine, intiharlara neden olmaktadır dedi.
     Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlarda depresyon, organik nedeni olmayan ağrılar, bayılmalar, uykusuzluk, yoğun korku, değişikliklerden kaygı duyma sık rastlanan belirtiler olarak bildirilmekte olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
     Aile içi şiddet bir sağlık sorununun olmasının yanı sıra aile içindeki diğer bireyleri ve çevreyi de etkilediğinden aynı zamanda toplumsal bir sorundur. Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi için, kadına yönelik şiddetin daha ortaya çıkmadan önlenmesi, kadına yönelik şiddetin ortaya çıktıktan sonra erken tanı ve tedavi ile etkilerinin ve tekrarının önlenmesi, şiddete maruz kalan kadınların rehabilitasyonu ve uzun süreli desteklenmesi gerekmektedir. Ayaklarının altı cennet olan bir varlık, ayaklar altına alınmamalı dedi.
    
     Muhabir: Gazi Nogay
     Yayıncı: İsmail Çimen
<< Önceki Haber Dünya Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER