Dünya KOAH Günü

Dünya KOAH Günü -Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: -KOAH tanısı konulan kişilerin tedaviye başlamada ilk atacakları adım sigarayı bırakmak olacaktır


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, KOAH tanısı konulan kişilerin tedaviye başlamada ilk atacakları adımın sigarayı bırakmak olacağını bildirdi.
     Akgün, Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, KOAHın dünyadaki ölüm sebepleri arasında 4üncü sırada yer alan kronik bir hava yolu hastalığı olduğunu kaydetti.
     Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi durumunda durdurulabileceğini ifade eden Akgün, şunları belirtti:
     Erken teşhiste, KOAHın görülme ve ölüm oranları azaltılabilir. Hastalığın en önemli belirtileri, sinsi başlayan ve giderek şiddeti artan nefes darlığı ve kronik öksürük ve balgam çıkarmaktır. Hastalık şiddetinin arttığı alevlenme ya da atak denilen dönemlerde bu şikayetler daha da belirginleşmekte ve hastanın hastaneye yatırılarak tedavisi gerekmektedir. Hastalığın kesin tanısı basit bir soluk testi ile konulmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bugün hastalığından haberdar olmayan pek çok hasta kişi mevcuttur. Bu yüzden şiddeti giderek artan öksürük, nefes darlığı ve balgam şikayeti olan kişilerin mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir. KOAH tanısı konulan kişilerin tedaviye başlamada ilk atacakları adım sigarayı bırakmak olacaktır.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan
     Yayıncı: Deniz Açık

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER