Dünya KOAH Günü

Dünya KOAH Günü -CBÜ Hafsa Sultan Hastanesinde ücretsiz nefes ölçüm testi yapıldı


MANİSA (A.A) - Dünya KOAH Günü dolayısıyla Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde ücretsiz nefes ölçüm testi yapıldı.
     CBÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, CBÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, KOAHın tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini, her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeni ile yaşamını yitirdiğini belirtti.
     DSÖ tarafından, 2030da KOAHın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3üncü sırada olacağının öngörüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Coşkun, şöyle konuştu:
     Son çalışmalar, dünyada KOAHlı hastaların ancak yüzde 25 ile 50sinin tanı aldığını göstermiştir. Türkiye verilerine göre, ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3ücü sırada olan KOAHın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAHlı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabiliyor. Eğer nefesiniz daralıyorsa, doktorunuza başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ramazan Ercan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER