Düzcede şap aşılaması kampanyası

Düzcede şap aşılaması kampanyası


DÜZCE (A.A) - Düzcede şap hastalığının önlenmesi amacıyla aşılama kampanyası başlatıldı.
     Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yaptığı açıklamada, sık sık hayvan pazarının kapanmasına sebep olan şap hastalığına karşı aşılama kampanyası başlattıklarını bildirdi.
     Şap hastalığının bulaşıcı olduğuna dikkati çeken Kabaoğlu, Yaklaşan Kurban Bayramı ile artan hayvan hareketleri, hastalığın tekrar ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Hastalıkla mücadelede başarılı olunabilmesi için hasta hayvanların solunum, salgı ve atıklarında bulunan virüsün yayılmasını önlememiz gerekir. Bu yüzden hayvan pazarı çevresi, hastalığın yayılma riski ve hayvan hareketlerinin yoğun olduğu yerler öncelikle aşılanacak dedi.
     Şap aşısının kanuni bir zorunluluk olduğunu dile getiren Kabaoğlu, aşı yaptırmayan yetiştiricilerin hayvan sevkine izin verilmeyeceğini, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince 5 bin 937 lira cezaya çarptırılacağını vurguladı.
     17 Kasımda sona erecek kampanya kapsamında 2 aydan büyük sığırların aşılanacağına işaret eden Kabaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Hastalığın tespiti halinde yetiştiriciler, en kısa sürede durumu il ve ilçe müdürlüklerimize bildirsinler. Belgesiz hayvan nakli yapmasınlar, karantina tedbirlerine uysunlar.
     Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları için büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketini 7 gün içinde il ve ilçe müdürlüklerimize bildirmeleri, şap hastalığının olduğu bölgelerden uzak durmaları, hayvan pazarından aldıkları hayvanları şap hastalığı yönünden kontrol etmeleri, belgesiz ve küpesiz hayvanları satın almamaları büyük önem arz etmektedir.
    
     Muhabir: Onur Orhan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Düzcede şap aşılaması kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER