Düzcedeki şap karantinası

Düzcedeki şap karantinası -Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ünal: -Şu anda il genelinde iki farklı noktada şap hastalığı var, pazarın açılması durumunda hemen yayılma gösterir


DÜZCE (A.A) - Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ayhan Ünal, il genelinde iki farklı noktada şap hastalığı bulunduğunu belirterek, hayvan pazarının açılması durumunda hastalığın yayılabileceğini söyledi.
     Ünal, Düzceye yakın İllerde şap hastalığının seyrini izlediklerini belirterek, Ülke genelinde olduğu gibi, Düzcede de şap hastalığı hayvancılığımızı tehdit eden en önemli unsur. Şu anda il genelinde iki farklı noktada şap hastalığı var, pazarın açılması durumunda hemen yayılma gösterir. Hastalığın sönmesi ve çevre illerimizde riskin kalkması halinde hayvan pazarın açılması söz konusu, aksi takdirde ilimiz hayvancılığının gelişmesi, çiftçilerimizin menfaatinin korunması açısından pazarın kapalı olması gerekiyor dedi.
     Şap hastalığının ihbarının mecbur olduğunu, hastalığı gördüğü halde ihbarda bulunmayanlara idari yaptırım kararı uygulanacağına dikkati çeken Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hayvan pazarının açık olduğu dönemde şapta çok hızlı yayılma görülüyor. Düzcede 2010 yılında 6, 2011 yılında 12 şap vakası tespit ettik ve bu dönemlerde de pazarı kapatarak, hastalığın olduğu bölgelerde karantina tedbirleri uyguladık ve yayılmayı önledik. 2012 yılının ilk 5 ayında ise 6 adet şap vakası tespit ettik. Bu vakalardan 4ü söndü, 2si ise devam ediyor. Bakanlığımız programı doğrultusunda geçen yıllarda şap hastalığına karşı aşılama yaptığımız halde, 2012 yılında batı bölgelerimizde aşılama uygulanmadı. Bu nedenle daha dikkatli olmak zorundayız.
    
     Muhabir: Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Düzcedeki şap karantinası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER