EBSO Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

EBSO Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni -Başbakan Yardımcısı Babacan: (2) Krizin gelişmiş ülkelerdeki etkisi belki onlarca yıl sürecek, büyüme üzerinde engel teşkil edecek -Biz kendi Meclisimizde hangi kalemde ne kadar


İZMİR (A.A) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerinin, gelişmiş ülkelerdeki etkisinin onlarca yıl sürebileceğini, krizin etkilerinin bu ülkelerin büyümesi üzerinde engel teşkil edeceğini söyledi.
     Babacan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu.
     Dünya ekonomisinin enteresan bir konjonktürden geçtiğini, 2007 yılından bu yana kendini hissettiren ekonomik krizin aslında son bulmadığını belirterek, Krizin gelişmiş ülkelerdeki etkisi belki onlarca yıl sürecek, büyüme üzerinde engel teşkil edecek. Bu ülkeler harcamalarını kısmak zorunda kalacak ve bunu yaptıkça ekonomideki büyüme, gelişme daha da zorlaşacak. Kamunun borçlanma ihtiyacı finans sistemi üzerinde çok ağır yük olmaya devam edecek. Bu durum Avrupa, Japonya ve ABD için de geçerli diye konuştu.
    
     -Pazarlarımızı geliştirmemiz gerekiyor-
    
     Babacan, dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin, doğuya ve güneye kaydığına işaret ederek, Türkiyenin hızla pazarlarını genişletmesi, özellikle Asya, Afrikadaki potansiyeli değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
     Hükümet olarak, bu yönde gerekli adımları attıklarını, bu kapsamda Afrika ülkelerinde yeni büyükelçilikler açıldığını, Türk Hava Yollarının direkt uçtuğu ülke sayısının artırıldığına dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:
     Ticaret temsilciliklerinin sayısını hızla çoğaltıyoruz. Yeni büyükelçilikler, yeni diplomatik misyonlar, ticaret ofisleri bütün bunlar iş dünyamız için son derece önemli. Özellikle İzmirde sanayicilerimizin mutlaka bu yeni pazarlara yakından bakması lazım. Bundan sonra toplam ekonomik büyümenin önemli bir kısmı gelişmekte olan ülkelerden gelir. Önümüzdeki dönemde dünyanın yeni şekline göre ekonomik modellerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Geleneksel pazarlarımızı asla ihmal etmeyeceğiz, ama öte yandan yeni pazarlara doğru hızla açılacağız.
    
     -Türkiyenin başarısının sırrı istikrar-
    
     Başbakan Yardımcısı Babacan, yaşanan ekonomik kriz ortamında Türkiyenin elde ettiği başarının temel nedeninin, ülkedeki istikrar ve güven ortamı olduğunu belirterek, Biz kendi Meclisimizde hangi kalemde ne kadar yatırım yapacağımızı konuşurken, pek çok mecliste kaç memurun işten atılacağı konuşuluyor dedi.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber EBSO Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER