Egedeki deprem

Egedeki deprem -Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Çiftçi: -Depremin, yerleşim birimlerinden uzakta, hatta denizde olması, yaşam alanlarını etkilemesinde önleyici bir rol oynamıştır -Bölgede en az bu büyüklü


İZMİR (A.A) - TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, Ege Denizindeki 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Depremin, yerleşim birimlerinden uzakta, hatta denizde olması, yaşam alanlarını etkilemesinde önleyici bir rol oynamıştır dedi.
     Çiftçi, yazılı açıklamasında, saat 16.16da Ege Denizinin kuzeyinde Biga Yarımadası açıklarında Gökçeada civarında, AFAD Deprem Araştırma Dairesi çözümlerine göre 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini, saat 18.00e kadar 10 civarında artçı sarsıntı olduğunu belirtti.
     Depremin deniz tabanından 18 kilometre derinde olduğuna değinen Çiftçi, şunları kaydetti:
     Depremin, Kuzey Anadolu Fay Zonunun Ege Denizindeki uzantısınca üretildiği muhtemeldir. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) çözümlerine göre, deprem 5,8 büyüklüğünde ve yaklaşık 11 kilometre derinlikte olup Kuzey Anadolu Fay sistemi karakterinde yaklaşık kuzeydoğu ve güneybatı sağ yönlü doğrultu atımlı bir faylanmayla oluşmuştur. Her iki kuruluşun verdiği büyüklüklerden hareketle deprem, orta büyüklükte ve Kuzey Anadolu Fay sisteminin ürettiği bir depremdir. Depremin, yerleşim birimlerinden uzakta, hatta denizde olması, yaşam alanlarını etkilemesinde önleyici bir rol oynamıştır. Bölgede, en az bu büyüklükteki depremlerin devam etme olasılığı yüksektir. Bununla beraber, bir deprem kuşağında bulunan ülkemizde özellikle kamu binalarının güçlendirme projelerinde jeofizik yöntemlerden yararlanılmamaktadır. Bölgemizde gerçekleşecek büyük bir depremde yerin dinamik parametrelerini veren jeofizik mühendisliğinden yararlanılmamasının bedeli ülkemiz için büyük olacaktır.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER