Egenin Meyve Deposundan Avrupaya salça ihracatı

Egenin Meyve Deposundan Avrupaya salça ihracatı -Meyveleriyle ünlü Sultandağı ilçesinde bir firma, deneme amacıyla girdiği domates üretimi işinden iyi verim alınca Avrupaya salça ihracatına başladı -Firma yetkilisi Özek: Çelik


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Sinan Kutlar - Ege Bölgesinin Meyve Deposu diye bilinen Afyonkarahisarın Sultandağı ilçesinde, bir firma tarafından deneme amacıyla girilen domates üretiminden iyi verim alınınca bazı Avrupa ülkelerine salça ihraç edilmeye başlandı.
     Firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Ramazan Özek, AA muhabirine, Sultandağının Napolyon cinsi kirazın yanı sıra vişne, kayısı ve elma üretimiyle tanındığını söyledi.
     Tesislerinde yıllardır kiraz, vişne, kayısı ve elma işleyerek meyve suyu ürettiklerini belirten Özek, bu yıl ilk kez ilçe çiftçisini alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacıyla deneme üretimi projesine başladıklarını bildirdi.
     Yeşilçiftlik, Dereçine, Gölçayır, Sorkun, Kozağaç, Altıntaş, Karahüyük, Söğütlü, Mendik, Erdoğdu, Odabaşı, Kolukısa gibi belde ve köylerde 42 üreticiyle sözleşme imzalayarak, ortalama bin 500 dekar alanda dikilmek üzere domates fidesi dağıttıklarını dile getiren Özek, şöyle konuştu:
     Üreticilerin gübre, çapalama, dikim, hasat ve nakliye giderlerini de üstlendik. Dekar başına ortalama 10 ton salçalık domates üretmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizden domatesin kilosunu 19 kuruşa alıyoruz. Fabrikamızın günlük salça üretim kapasitesi 400 ton ve bu yıl hedeflerimiz doğrultusunda 13 bin ton domates salçası üretimi gerçekleştirdik. Çelik varillerde depoladığımız salçaların yüzde 75ini Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Yüzde 25ini de yurt içinde değerlendiriyoruz.
    
     -Çiftçiler, meyve dışında alternatif ürünlere yönelmeli-
    
     Özek, domates üretimine deneme amacıyla başladıklarını ifade ederek, ilçede yetişen meyvelerin üretiminin her yıl aynı kalite ve rekoltede olmamasından dolayı çiftçilerin alternatif tarım ürünlerine yönelmesi gerektiğini anlattı.
     Salçalık domates üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Özek, deneme amaçlı salçalık domatesler üretiminin ilçe iklimi ve toprağına uyum sağlaması halinde Sultandağına farklı ve alternatif bir ürün getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Egenin Meyve Deposundan Avrupaya salça ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER