Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Özbay:

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Özbay: Okula başlamak için 5 yaş çok erken


DENİZLİ (A.A) - Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, okula başlamak için 5 yaşın çok erken olduğunu söyledi.
     Özbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayacak olan çocukların yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadan ilköğretimde sunulan becerileri edinemeyeceğini savundu.
     Çocuğun 6 yaş öncesi dönemde beynindeki bilişsel yapıların okul temelli akademik öğrenme için henüz gelişmediğini kaydeden Özbay, Bu dönemdeki çocukların dikkat süresi kısa olduğu için okullardaki 40 dakikalık derslerde oturmaları ve dikkatlerini derse vermeleri mümkün değildir dedi.
     Özbay, bu süreçte çocukların dikkat dağınıklığı, disiplinsizlik, dinleme bozukluğu gibi etiketlendirmelere maruz kalabileceğini, bu durumun sonraki eğitim yaşantılarını derinden etkileyebileceğini iddia etti.
     Özbay, şöyle konuştu:
     UNESCO İstatistik Enstitüsü verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126sında okula başlama yaşı 6dır. Bu ülkelere Güney ve Kuzey Amerika ile Batı Avrupa ülkelerinin çoğunluğu dahildir. İlköğretime başlama yaşı 5e ve ilköğretimin ilk kademesi 4 seneye indirildiği için Türkiye dünyada böyle bir eğitim yapısına sahip ve çocuklarının ilköğretim ilk kademeyi 9 yaşında tamamlayacağı tek ülke haline gelmiştir. Okula başlamak için 5 yaş çok erken. Aklın yolu birdir. 1983-85 yıllarında uygulanan ve vazgeçilen 5 yaş uygulamasından derhal geri dönülmeli, gelecek kuşaklar heba edilmemelidir.
    
     Muhabir: Fatma Karakış / Tolga Albay
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Özbay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER