Eğlenirken canınızdan olmayın

Eğlenirken canınızdan olmayın -Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle donan dere, göl ve göletlerde kayarak eğlenmeye çalışmak hayati tehlikeleri beraberinde getirebiliyor -Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Bayrak: Buzu


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Kışın hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle donan dere, göl ve göletlerde kayarak eğlenmeye çalışmak hayati tehlikeleri beraberinde getirebiliyor.
     Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin en soğuk günlerinin yaşandığını, Doğu Karadenizin yüksek kesimlerinde kar kalınlığının yer yer 1 metreyi aştığını, kar ve soğuk havanın çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söyledi.
     Soğuk hava ile birlikte dere, göl ve göletlerin yüzeyinin buz tutabildiğini ifade eden Bayrak, Buz tutmuş göl, dere ve göletler üzerinde gezmememiz, kaymamamız lazım dedi.
     Vanın Muradiye ilçesinde, geçtiğimiz yıl aralık ayında yüzeyi buz tutan Alaçay Deresi üzerinde oynarken buzun kırılmasıyla suya düşen Gıyasettin Bedirhanoğlunun kaybolduğunu anımsatan Bayrak, şöyle devam etti:
     Buzun kalınlığını hiçbir zaman tahmin edemeyiz. Bu sebeple buz üzerinde oynarken ya da gezinti yaparken buzun kırılmasıyla suya düşebiliriz. Buz tutmuş dere, göl ve göletlerde gezmek, kaymak ve eğlenmek her zaman hayati tehlike oluşturur. Buzun kırılmasıyla suya düşen kişinin kurtulması ya da kurtarılması çok zordur. Su sıcaklığı çok düşük olduğundan kişi yüzebilse bile sudan çıkamadığı müddetçe vücut ısısının düşmesiyle hipodermi oluşur. Eğer vücut enerjisi tükenmişse hipodermi yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşır. Bu tür durumlarda suyun sıcaklığı ve suda kalınan süreye de bağlı olarak ölüm kaçınılmazdır diye konuştu.
    
     -Vadilerden değil, dağ sırtlarında yürüyüş yapılmalı-
    
     Mesut Bayrak, kış sporları yapanları da uyararak, dağ yürüyüşlerinde vadilerden değil, dağların sırtlarından yürüyüş yapılması gerektiğini söyledi.
     Vadilerde çığ tehlikesi riskinin yüksek olduğuna dikkati çeken Bayrak, 3 yıl önce Zigana Dağında meydana gelen çığda 10 vatandaşımızı kaybettik. Bu tür yürüyüşlerde dikkatli olunması, dağların sırtlarından yürüyüş yapılması gerekiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Eğlenirken canınızdan olmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER