Ekonomi Bakanı Çağlayan:

Ekonomi Bakanı Çağlayan: -Geçmişte üniversite-sanayi işbirliğine ne üniversite ne de sanayici inandı. Maalesef Türkiye bu konuya gereken önemi vermedi -Kapitalizmin tarihi değişti, tarifi değişti. İş yapma biçimi değişti.


İZMİR (A.A) - Ümit Çevik - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Geçmişte üniversite-sanayi işbirliğine ne üniversite ne de sanayici inandı. Maalesef Türkiye bu konuya gereken önemi vermedi dedi.
     Ege İhracatçı Birliklerinin düzenlediği Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ödül töreninde konuşan Çağlayan, tarım ürünlerinin Türkiye için son derece önemli olduğunu belirterek, Bana göre geleceğin en büyük stratejik güçlerinden biri olarak değerlendirecek bir yapıdan söz ediyoruz. Bugün petrolü ve çok zengin maden kaynakları olan ülkelerde ya su yoktur ya da tarımsal ürünler yoktur. Allah bize petrolü, enerji kaynaklarını fazla vermedi. Türkiye, son derece önemli tarım altyapısına ve tarımsal altyapıya sahip bir ülke. O çok parası olan ülkelerin pek çoğu Türkiyenin tarımsal altyapısından faydalanmak, Türkiyede yatırım yapmak ya da ülkelerinin gelecekte girdi tedarikini sağlamak noktasında çok önemli çalışmalar yapıyor diye konuştu.
     Şu anda 17 ayrı tasarım yarışması yaptıklarını, üretenle-satanla, fikir yaratanı, fikir oluşturanı bir araya getirip aynı pazarda buluşturduklarını söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti:
     Türkiye açısından son derece geç kalınmış bir hadise. Çünkü geçmişte üniversite-sanayi işbirliğine ne üniversite ne de sanayici inandı. Maalesef Türkiye bu konuya gereken önemi vermedi. Biz vaktiyle bir yere geleceğimizi zannettik. Yeni ürün, yeni fikir geliştirmeyi kendimize zul kabul ettik. Para kazandık. Kazandığımız paralarla lüks evler aldık. Eski sanayici olarak bunu söylüyorum.
     Ar-Geye yatırım yapmayı, Ar-Geye para harcamayı kendimize zul olarak gördük. Makine teçhizatımızı şirketlerimizin büyümesine eşit oranda geliştiremedik. Ama şimdi artık dünyada rekabetin en acımasız olduğu, rekabet şartlarının en fazla, en zor olarak geliştiği bir ortamda biz eski geleneksel metotlarla artık üretim yapımızı, istihdam yapımızı bugüne kadar getirdiğimizi getirdik. Bundan sonrası artık eskisi gibi olmayacak.
    
     -Kapitalizmin tarihi değişti, tarifi değişti. İş yapma biçimi değişti-
    
     2008 küresel krizinin dünyanın tüm sistematiğini, ekonominin kurallarını değiştirdiğini vurgulayan Çağlayan, Kapitalizmin tarihi değişti, tarifi değişti. İş yapma biçimi değişti. Dünya ekonomisinin ekseni değişti. Bundan birkaç yıl önce hükümet ne yapıyor, bakın eksen değişti, doğuya kayıyor diyenlere çıktım dedim ki, bunu diyenler, oturun önce kendi ekseninizi kontrol edin. Aslında kayan dünyanın kendi ekseni. Ve gerçekten bugün dünyanın ekonomik ekseni kaydı. 10 yıl önce dünyada en büyük ekonomik güç gelişmiş ülkelerdi.
     Tüm mal akımları kuzeyden güneye yapılırdı. Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere mal satardı. Yüzde 60tan fazla piyasa gelişmiş ülkelerindi. Bugün gelinen seviyede, gerek gelişmiş gerek gelişmekte olan ülkeler hemen hemen dünya ticaretinde eşit hale geldiler şeklinde konuştu.
     10 yıl sonrası için yapılan tüm çalışmaların, ekonomik akımların tamamıyla güneyden kuzeye veya güneyden güneye olacağını gösterdiğini söyleyen Çağlayan, Türkiyenin de içinde bulunduğu Hindistan, Brezilya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisinde söz sahibi olacak. Tüketici kalıpları değişti. Çok yakın gelecekte dünyada 1 milyara yakın insan düşük gelirli grup sınıfından çıkacak, orta gelirliye dönüşecek. Böyle bir ortamda eksen kaydı ama kayan dünya ekseniydi. Gelecekte söz sahibi olacak ülkeler Türkiyenin de için de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler değerlendirmesini yaptı.
     Bakan Çağlayan, Türkiyeye Türkiye olarak bakmanın son derece şaşı bir bakış açısı olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Türkiye öyle bir ülke ki, 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke var. 56 ülkede 1,5 milyar insan yaşıyor. 56 ülkede dünya milli gelirinin üçte biri oluşturuluyor ve 23 trilyon dolar. Birilerinin petrolü var, birilerinin doğal gazı var. Bizim de beşeri sermayemiz var. İnsan gücümüz, insan kapasitemiz var. Kontrolsüz güç güç değildir, önemli olan gücünü kontrol etmektir. Gücü ne kadar çok kontrol edebiliyorsak, Türkiye o kadar çok istediğimiz hedeflere ulaşabilir.
     Bugün tarım sektörümüz GSMHda 62 milyar dolarlık bir etkiye sahip. Toplam ihracatımızın yüzde 10undan fazla paya sahip. 14,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Net ihracatçı olduğumuz bir sektör. Ama bana göre Türkiyenin gerçek gücünü yansıtmaktan uzak. Tarım ürünlerine katma değer katmak zorundayız. Onları inovatif ürünler haline getirmek zorundayız.
    
     -Zihinsel değişim mutlaka yapılmalı-
    
     İhracatın yüzde 90ının sanayi ürünlerinden oluştuğunu, sanayi yapısının, üretim yapısının değişmesini gerektiğini, ama önce zihinsel değişimin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, Bu konuda gerçekten radikal bir konuda zihin devrimcisi olmak gerekiyor. Biz mevcut sistemle bugüne kadar geldik ama bugünden sonra zor. Çünkü pasta küçüldü dünyada. Pastadan pay almak isteyenlerin sayısı arttı. Rekabetin şartları ağırlaştı. Bu küresel kriz, davranış biçimlerimizi değiştirdi diye konuştu.
    
     -Milli mücadele artık topla tüfekle değil, parayla pulla, ekonomiyle yapılıyor-
    
     Çağlayan, Türkiyenin 2023 hedeflerine de değinerek, 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Gazi Mustafa Kemal milli mücadeleyi topla tüfekle başlattı ama artık bugün milli mücadele parayla pulla, ekonomiyle yapılıyor. Türkiyeyi gelişmiş ülke, müreffeh ülke yapacağız. 500 milyar dolar ihracat olduğunda Türkiyenin milli geliri 2 trilyon dolara çıkacak. Kişi başına 25 bin dolarlık bir gelir olacak şeklinde konuştu.
    
     -Gıda Ar-Ge Proje Pazarında ödüller sahiplerini buldu-
    
     Bu arada, toplam 116 projenin yarıştığı Gıda Ar-Ge Proje Pazarında ödüller sahilerine verildi. Yarışmada birincilik ödülünü, atık balık pullarının ekonomiye kazandırılması projesi ile Sevinç Kopuz; ikincilik ödülünü, nohuttan cips üreten Özge Erdoğan ve Mahir Turan; üçüncülük ödülünü ise koruk suyunun hafif ısıl işlem ve UVC ışınlama ile raf ömrünün artırılması projesiyle Reşat Atılgan aldı.
     Yarışmada ödül alan proje sahiplerine ödülleri Ekonomi Bakanı Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal tarafından verildi.
     (ÜMT-MBİ-ZK)
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER